Kultura

TRIJUMF BJELOGRLIĆEVOG FILMA "Čuvari formule" najupečatljivije ostvarenje na svjetskom festivalu (VIDEO, FOTO)

Film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića osvojio je dvije prestižne nagrade na filmskom festivalu u Lokarnu, gdje je imao svjetsku premijeru.

TRIJUMF BJELOGRLIĆEVOG FILMA "Čuvari formule" najupečatljivije ostvarenje na svjetskom festivalu (VIDEO, FOTO)
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Bjelogrliću je uručeno priznanje Varajati, za najbolji film u selekciji Pjaca grande, i priznanje Zeleni leopard, koje se dodjeljuje ostvarenjima sa najupečatljivijom porukom.

Dragan Bjelogrlić
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Film govori o humanosti i empatiji donoseći istinitu priču o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine. U jeku hladnoratovske krize grupa naučnika, sprovodeći tajni projekat, biva izložena smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje na kliniku “Kiri” u Parizu.

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i An Sera. Direktora instituta “Vinča” Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika režiser je dodijelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Film je urađen po motivima romana profesora Gorana Milašinovića “Slučaj Vinča”, a kao scenaristi potpisuju se Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, prenosi Kurir.

Pročitajte još

Sa dvije nagrade iz Lokarna ekipa filma “Čuvari formule” pokloniće se mnogobrojnoj publici na regionalnoj premijeri u okviru glavnog programa 29. Sarajevo film festivala.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije