Politika

"Trikove im čitam unaprijed" Vučić komentarisao povlačenje dijela albanske vojske sa Kosova

Povlačenje malog dijela albanskih specijalaca sa sjevera Kosova i Metohije je trik, ocjenio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Naravno da je riječ o triku. Više od 10 godina Srbi čekaju Zajednicu srpskih opština, Srbe hapse, a nema ni istrage da bi se utvrdilo ko je sa leđa upucao Dragišu Galjka od pripadnika kosovske policije – rekao je predsjednik Srbije i dodao:

– Niko ne vodi istragu o tome. Dozvoljeno im je da ubijaju Srbe i da ne odgovaraju za pucanje na Srbe. Ali, ako imaju majicu zastavu ili se ne sviđaš Kurtiju, Bisljimiju i nekom drugog bićeš uhapšen – rekao je Vučić.

– Što se tiče sjevera Kosova, nije problem da morate nekad da popustite jer je neko jači. Problem je kada vas i državu neko tretira kao kretene. Maltretiranje traje svakog dana. Mimo Briselskog sporazuma postavljaju punktove. Nisu 10 godina formirali ZSO, a mi radimo sve druge stvari. Održe izbore. Cijeli Zapad im kaže da su izbori legalni, a tu nema ništa legalno. Po Briselskom sporazumu su morali da formiraju ZSO – rekao je Vučić.

On je naveo da su Olaf Šolc i Emanuel Makron tražili od Srba da učestvuju na izborima i da odustanu od bojkota kako bi lažni gradonačelnici napustili zgrade opština koje su zauzeli.

Pročitajte još

– Igraju se igara sa nama jer znaju da mi imamo šta da izgubimo jer naša zemlja napreduje. Sad kažu da će EU, ako se nastave protesti, da to ne doprinosi miru. Šta hoćete od nas? Da nam zabranite pravo na okupljanje? – izjavio je Vučić i upitao da li će sad 25 odsto manje da nas biju kada povuku 25 odsto specijalaca.

– Sve im trikove čitam unaprijed i bolje igram šah od njih. Problem je što imaju surovu i sirovu silu. Jedino ih interesuje kako da sačuvaju svoje čedo i kako da prave balanse oko svega – rekao je Vučić.

Vučić se ranije danas sastao sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, koju je detaljno obavijestio o ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji i o delikatnosti bezbjednosne situacije, koja ugrožava stabilnost cijelog regiona. Vučić se sastao sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom još jednom izrazio zabrinutost zbog bezbjednosne situacije na Kosovu i Metohiji, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu