Društvo

Trovanje đaka na Jahorini: Roditelji podigli krivičnu prijavu protiv škole i agencija

Nakon što je veliki broj osnovaca dobio stomačne tegobe tokom škole u prirodi na Jahorini, roditelji i učenici OŠ “Petar Kočić“ iz Prijedora podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv direktorke škole i više turističkih agencija.

Trovanje đaka na Jahorini: Roditelji podigli  krivičnu prijavu protiv škole i agencija
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prijava je upućena Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i to protiv NN lica, direktorke prijedorske OŠ “Petar Kočić” Gorane Bosančić, te turističkih agencija “Kompas turs” i “Unis turs” iz Banjaluke i „Prevoz Vuković“ iz Kozarske Dubice. Prijavu podnosi čak 31 učenik.

Podsjetimo, ovog maja tokom škole u prirodi na Jahorini, više od 30 đaka OŠ “Petar Kočić” smještenih u hotelu “Nebojša” dobilo je stomačne tegobe, a 18 učenika je završilo na infuziji. Po povratku kući, dio đaka čak je zadržan na liječenju u prijedorskoj bolnici.

Kako je tada saopšteno, uzorci uzeti sa radnih površina iz hotela, te vode i hrane koja je služena učenicima, bili su uredni.

Pročitajte još

– S obzirom da se tragovi hrane lako i brzo mogu ukloniti, roditelji maloljetnih učenika, putem punomoćnika su tražili uvid u dokumentaciju iz koje je vidljivo da je sam način organizovanja škole u prirodi nezakonit i da ukazuje na opravdanu sumnju u niz koruptivnih radnji, dogovaranja u postupku javne konkurencije, što kao sistemsku posljedicu ima opasnost po zdravlje najmlađih članova društva – stoji u krivičnoj prijavi.

Roditelji đaka iz Prijedora ukazuju da je ova prijava samo prvi korak da se otkrije kako je došlo do ugrožavanja zdravlja djece na Jahorini.

Takođe, uz krivičnu prijavu dostavljeni su i dokazi koji, tvrde, ukazuju na postojanje krivične odgovornosti direktora OŠ “Petar Kočić” i direktora turističkih agencija, te brojnih nepravilnosti i zloupotreba u postupku organizovanja škole u prirodi.

– Iz dokumentacije koja je u spisu možemo zaključiti da su sva tri ponuđača djelovala u dogovoru i da je postupak proveden samo „pro forme“, uz unaprijed poznat ishod- piše u prijavi.

Navode, naime, da su sva tri ponuđača ponude poslali u istim kovertama, sa identično raspoređenim oznakama, a sve fotokopije koje se dostavljaju uz dokumentaciju su ovjerene isti dan u Gradskoj upravi Banja Luka, uz signaturne brojeve koji neposredno slijede. Pošiljke su istovremeno poslate i pristigle u OŠ „Petar Kočić“. Takođe, sve ponude različitih pravnih lica, kažu, poslao je Mladen Račić, direktor izabranog ponuđača.

Osim ove škole, vjeruje se da je ukupno oko 25 osnovnih škola iz Republike Srpske planiralo izvođenje škole u prirodi u hotelu „Nebojša“.

Roditelji su zato uvjereni da je javni poziv za izvođenje škole u prirodi nezakonito sproveden tako što je unaprijed označen pružalac usluge smještaja, te na osnovu prethodnog dogovora između direktora, agencija i NN lica izvršena raspodjela termina po osnovnim školama.

– Direktorima su date instrukcije za sastavljanje Elaborata i Javnog poziva, te precizirano kojim će se turističkim agencijama predmetni Poziv uputiti, dok su vlasnicima agencija data uputstva na koji način će dostaviti Ponude, sa prethodno definisanim sadržajem istih, te planski dostavljene i izostavljene dokumentacije, kako bi se dogovorila procedura izbora najpovoljnije ponude- stoji, između ostalog, u prijavi.

Advokat

– Povod za pokretanje ovog postupka je isključivo zaštita djece koja se u ovom slučaju manifestovala kroz sprječavanje zloupotreba u postupcima organizovanja ekskurzija i škola u prirodi, zarad ostvarivanja imovinske koristi pojedinaca, a na uštrb zdravlja i bezbjednosti najmlađih i najugroženijih članova društvene zajednice – navodi se u saopštenju, kojeg potpisuje advokat Nemanja Šikman.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije