Biznis

TRŽIŠTE “CRNOG ZLATA” Cijene nafte ojačale za četiri odsto

Cijene nafte su ojačale danas za oko 4,0 odsto, nastavljajući uspon započet na prethodnoj sesiji, podstaknute oporavkom apetita za rizikom uprkos podacima o neočekivanom rastu zaliha u SAD.

TRŽIŠTE “CRNOG ZLATA” Cijene nafte ojačale za četiri odsto
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA), zalihe sirove nafte u SAD su prošle nedjelje porasle prvi put od maja ove godine i to za 2,1 milion barela na 439,7 miliona barela, nasuprot predviđanjima analitičara da će opasti za 4,5 miliona barela, prenosi Rojters.

Uprkos podacima IEA o povećanju zaliha, koji su iznenadili tržišne aktere, fjučersi nafte Brent su porasli za 2,53 dolara ili 3,7 odsto, na 71,88 dolara po barelu na trgovanju do 10.48 po istočnoameričkom vremenu (14.48 po srednjoevropskom vremenu).

Pročitajte još

Cijena fjučersa američke WTI nafte je skočila za 2,69 dolara ili 4,0 procenta, na 69,89 dolara za barel.

Do oporavka cijena “crnog zlata” dolazi nakon njihovog sunovrata od oko 7,0 procenata zabilježenog u ponedjeljak, poslije dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEK+, da povećaju isporuke za 400.000 barela dnevno, počev od avgusta do decembra.

Strah investitora da će porast slučajeva Delta soja korona virusa na glavnim tržištima poput SAD, Britanije i Japana, uticati na potražnju za gorivom, takođe je doprinio kolapsu cijena prvog trgovačkog dana u nedjelji.

Analitičari investicione banke JPMorgan su procijenili da će globalna potražnja u avgustu u prosjeku iznositi 99,6 miliona barela dnevno, što je za 5,4 miliona barela dnevno više u odnosu na april.

Dodali su međutim da za četvrto tromjesečje 2021. predviđaju skromno povećanje tražnje za oko 330 000 barela dnevno u odnosu na projsečan nivo u 2019. godinu, a usljed završetka ljetnje sezone putovanja i nastupanja hladnijeg jesenjeg vremena na sjevernoj hemisferi.

Prihvati notifikacije