Društvo

TUBERKULOZA, ŠUGA, VAŠLJIVOST Sirotinjske bolesti haraju u kampu Vučjak, nadležni PERU RUKE

U migrantskom kampu “Vučjak” kod Bihaća, gdje je broj migranata narastao na više od 1.000 učestali su slučajevi skabiesa, u narodnu poznatijeg kao šuga, a sve je više i vašljivih ljudi, potvrdila je ministarka zdravlja Unsko- sanskog kantona Nermina Ćemalović.

TUBERKULOZA, ŠUGA, VAŠLJIVOST Sirotinjske bolesti haraju u kampu Vučjak, nadležni PERU RUKE
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ona je dodala da je u kampu otkriveno i nekoliko slučajeva akutne tuberkuloze, te po jedan slučaj AIDS-a i hepatitisa B.

U svim slučajevima teških zaraznih bolesti, kao što je tuberkuloza, pacijente smo odmah smjestili u kantonalnu bolnicu u Bihaću – rekla je Ćemalovićeva za federalne medije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako su za Srpskainfo potvrdili humanitarci koji rade u kampu, u “Vučjaku” se šire “sirotinjske bolesti” karakteristične za loše uslove života i boravak velikog broja ljudi na jednom mjestu.

Uprkos tome, pa i činjenici da je Vlada USK apelovala da se ovaj kamp hitno zatvori, kao i odluke grada Bihaća da obustavi finansiranje kampa, u “Vučjak” policija svakodnevno sporovodi migrante koje zatekne u gradu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ova situacija ponovo je aktuelizovala pitanje kako je nastao  ovaj kamp, čijem postojanju se otvoreno protivi Evropska unija, a ne podržavaju ga ni vlasti BiH, ni međunarodne humanitarne organizacije.

– I mene zanima ko je uopšte izmislio Vučjak? Ja to ne znam. Znam samo da tjeraju ljude gore, nagurali su ih više od 1.000, a istovremeno govore da na Vučjaku ne može biti kamp. To je suludo – rekao je danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U Bihaću, međutim, upiru prst upravo u Mektića.

– Operativni štab za migrante BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH prvobitno prihvatili otvaranje kampa na Vučjaku, pa se poslije povukli, kad su vidjeli da se sa tim ne slaže Evropska unija. To je licemjerno – rekao je nedavno premijer Vlade USK Mustafa Ružnić.

Pročitajte još

I gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić tvrdi da probleme, koji su u nadležnosti vlasti BiH, Mektić ne rješava, pa se sve svalilo na leđa građana Bihaća.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Nećemo više da trošimo svoj novac, novac iz graskog budžeta, novac građana Bihaća za migrante. Ako neko drugi hoće to da plati, mi mu ne branimo. Nije tačno da smo zabranili humanitarnim organizacijama da rade, kako tvrdi Mektić, koji se poziva na konvencije i nas proglašava nehumanima i lopovima, a ne radi svoj posao – rekao je Fazlić.

Isitna je da su Operativni štab za migrante BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH prije nekoliko mjeseci prihvatili otvaranje kampa na lokaciji “Vučjak”, o čemu svjedoči i dokument koji je u posjedu Srpskainfo: Informacija o stanju migracija u BiH iz juna ove godine, koju je prihvatio i Savjet ministara BiH. Prema tom dokumentu, Međunarodna organizacija za migracije IOM je predložila da se u Vučjak uloži skoro 20 miliona KM, bez PDV-a, kako bi se lokacija opremila za prihvat više od 2.500 migranata.