Hronika

TUČA MLADIĆA KOJA OPOMINJE Alkohol doprinosi porastu nasilja, ali to nije jedini uzrok

Ispred ugostiteljskog objekta u Novom Sadu u subotu uveče došlo je do brutalne tuče u kojoj su dvojica mladića teže, a jedan lakše povrijeđen. Napad je započeo tušom, a potom i noževima, šutiranjem i gaženjem po glavi. Četvorica mladića iz Šida su uhapšena zbog učešća u tuči, a ono što dodatno zabrinjava su njihove godine – dvojica imaju po 20, a dvojica po 21 godinu.

TUČA MLADIĆA KOJA OPOMINJE Alkohol doprinosi porastu nasilja, ali to nije jedini uzrok
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Šta nagoni mlade ljude da budu nasilni za NS Uživo govorila je sociološkinja Kristina Pejković.

– Postoje podaci da nasilna djela počine muškarci između 15. i 30. godine života – kaže Pejković. – Različiti faktori doprinose tome; od same biologije muškaraca u koje spadaju i sami hormoni, preko društveno-ekonomskog statusa, do želje za dokazivanjem, a bitan faktor je i porodica.

Dodatni faktor iz okruženja koji utiče na nasilničko ponašanje je siromaštvo. Naime, u siromašnijim sredinama je veća borba za resursima i prije će doći do ovakvih situacija.

Pročitajte još

Takođe, do tuča dvije rivalitetske grupe dolazi i kada se isprepletu emocije straha i bijesa. Samo jedna jedina rečenica može da bude okidač za ugrožavanje nečijeg života.

– Alkohol mnogo doprinosi porastu nasilja među mladima. S obzirom na to da se ovaj konkretan slučaj desio ispred kafića, vjerovatno je konzumacija alkohola doprinijela tome. O tome postoje i brojne studije – ističe Pejković.

Prema njenim riječima, još jedna zabluda u vezi sa nasiljem je stanovište da možemo da „istresemo agresivnost“ na džaku za udaranje.

– To je netačno. Mi treba da naučimo da se kontrolišemo i svaki put kada imamo neku jaku emociju da probamo da je obuzdamo – naglašava Pejković.