Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TUGA DO NEBA Sarajevo oplakuje TRI MLADE DJEVOJKE koje su stradale u STRAVIČNOJ saobraćajnoj nesreći

Hronika
Autor:

Foto: Privatna arhiva/Avaz.ba

Tri djevojke Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17) izgubile su život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, koja je šokirala javnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Djevojke su poginule nakon što se u petak u 18.25 BMW X5, kojim je upravljao njihov prijatelj Almir Ejubović (20), velikom brzinom zakucao u metalni stub na autoputu A-1 u Butilama. Kazaljka na luksuznom terencu, u kojem se nalazilo petero mladih, zakucala se na 244 kilometra na sat, piše Avaz.ba.

Foto: A. Durgut/Avaz.ba/RAS Srbija

Iz smrskanog vozila koje se skoro prepolovilo, tijela Ibrice i Neradin, koje su na mjestu poginule, izvukli su vatrogasci, koji su morali rezali lim.

Lejla Oruč, koja je još davala znake života, prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS),  gdje je, nažalost, iste noći u 20.05 sati podlegla povredama prilikom ukazivanja ljekarske pomoći.

Ljekari Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS još se bore za život Ajle Oruč (18), sestre nastradale Lejle Oruč. Vozač BMW-a Almir Ejubović zadobio je prijelome pršljena lumbalnog dijela kičme i nosne kosti te je zadržan na liječenju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Izvor blizak istrazi potvrdio je da je osnovni uzrok stravične nesreće upravo enormno velika brzina kojom se kretao BMW, za čijim je upravljačem bio neiskusan vozač. Da je u pitanju velika brzina, posvjedočio  je i jedan od vozača pored čijeg je vozila proletio BMW.

– Toliko je brzo vozio da se moj automobil zaljuljao kad je prošao pored mene – ispričao je sagovornik.

U selu Vrbanja kod Tarčina, gdje su živjele Ajla Ibrica te sestre Lejla i Ajla Oruč vlada muk. Ispred kuće Ibrice brojna rodbina, prijatelji i komšije koji su došli da izraze saučešće neutješnoj porodici.

Foto: Avaz.ba

Očajna majka nije u stanju ni s kim razgovarati, dok je oca, inače policajca, tužna vijest zatekla u Njemačkoj, gdje boravi na godišnjem odmoru.

– Šta da vam kažemo, tragedija nezapamćena. Koliko smo upućeni, Almir je po njih došao, jer su se dogovorili da izađu u grad na kafu kako bi proslavili rođendan Ajle Oruč. Njoj je danas, zapravo, rođendan, ali su juče (prekjučer, op. a.) odlučili izaći. Eto, nije ga proslavila, kao što neće ni naša Ajla Ibrica – kroz suze nam pričaju Zikret i Amer.

Prema njihovim riječima, svi su se međusobno poznavali još od prvog razreda osnovne škole.

– Sve su zajedno radile, družile se i, eto, zajedno otišle i u smrt. Ovo je sada život bez života – jecajući nam kažu stričevi Zikret i Amer.

Mučna situacija

Nedaleko od kuće Ajle Ibrice nalazi se i kuća sestara Lejle i Ajle Oruč, gdje smo zatekli brojna vozila. Svi žele da makar stisnu ruke neutješnim roditeljima i da izraze saučešće… Roditelji su, kako nam kažu komšije, van sebe.

– Bili su u bolnici kod Ajle. Nadaju se da će se izvući. Ona je na aparatima i samo daj, Bože, da izdrži njeno srce. Njene roditelje u životu drži još samo ta nada da će makar Ajla preživjeti – govore  komšije.

Roditelji nisu mogli razgovarati za naš list, baš kao ni članovi porodice. Mučnu i identičnu situaciju zatekli smo i ispred kuće Nađe Neradin u Zoviku kod Hadžića. Njen otac, jecajući i brišući suze s lica, kaže da nema šta da kaže i da bi volio da se sve ovo nije ni dogodilo.

Prazna kuća

U kući Almira Ejubovićanikoga izuzev psa. Komšinica nam je kazala da su mu roditelji otišli u posjetu u bolnicu.

– Nije ni njima lako. Nema tri mlada života, Bože dragi – kaže nam komšinica.

Nije ni podigao vozačku dozvolu

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, terenac BMW X5 vlasništvo je oca Almira Ejubovića i nije registrovan. Na prednjoj i zadnjoj strani imao je nepripadajuće registarske oznake (689-M-155) i (669-E-I55). Interesantno je da je vozilo prije nesreće bilo na prodaju. Komšije pričaju da je Ejubović tek nedavno položio vozački ispit te da čak nije ni stigao podići vozačku dozvolu.

Ferid Ramić, nastavnik fizičkog i zdravstvenog odgoja koji je u osnovnoj školi predavao nastradalim djevojkama, iako u šoku, smogao je snage te nam je ispričao neke jezive detalje u vezi s nesrećom.

– On (Almir Ejubović, op. a.) divljao je kroz selo i prije nesreće. Kamo sreće da su ga tada zaustavili, da se nešto uradilo… Ali, vrijeme se ne može vratiti, šteta je već napravljena i ništa se neće dobiti da se sada nekome skida glava – kaže Ramić.

Otkrio  je da je razgovarao sa jednim od policajaca koji su bili na uviđaju.

– Ispričao mi je da je prije nesreće pretekao dva vozila te da se u momentu nesreće kazaljka zakucala na 244 kilometra na sat – kaže Ramić.

Prema njegovim riječima, ovakvu tragediju ne pamte na području opštine Hadžići još od vremena kad su nastradale Masleše u saobraćajnoj nesreći.

– Ovo je još veća tragedija, jer je riječ o djevojkama – zaključio je Ramić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO