Svijet

TUGA DO SUZA Žena je zaklonila sina, ali joj je metak prošao kroz šaku i POGODIO GA U SRCE

Danilo Milinčić iz Samodreže kod Vučitrna ubijen je na današnji dan, 2. juna 1982. godine, na njivi pred majkom Danicom. Imao je nepune 22 godine. Grupa mlađih naoružanih Albanaca presrela je Danila i Danicu, a poslije kraćeg maltretiranja jedan od nasilnika potegao je pištolj. Očajna majka ispruženih ruku zaklonila je sina. Metak je prošao kroz njene ruke i završio u Danilovom srcu. Nesrećna Danica, kojoj su Albanci 15 godina ranije ubili i muža, u strahu i očaju spremila je unuke i odmah pošto je sahranila sina uputila se za Srbiju.

TUGA DO SUZA Žena je zaklonila sina, ali joj je metak prošao kroz šaku i POGODIO GA U SRCE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Danilo Milinčić je bio zemljoradnik u selu Samodrežna, kraj Vučitrna, koji je živio od uzgoja stoke i obrade zemlje. Na svom imanju je živio sa majkom, ženom Radmilom i dvoje djece (kćerka Ivana, sin Ivan, koji je rođen poslije smrti svog oca Danila). Danilo je imao i dva brata.

Inače, oca Danila Milinčića u junu 1968. godine takođe su ubile komšije Albanci, tako što su ga pretukli metalnom štanglom. Oni za ovo zlodjelo nisu kažnjeni. Kada je Danilova majka Danica išla da traži od Suda pravdu za ubistvo svog muža, oni su je otjerali uz komentar da ide i bježi sa Kosova i Metohije, i da nema nikakva prava, a da je predmet njenog muža “zastario“. Jedan Danilov brat je do njegovog ubistva živio u Vučitrnu.

Danilova majka Danica bila je za vrijeme Drugog svetskog rata aktivan učesnik, kao pripadnik SKOJ.

Tog 2. juna 1982. godine, Danilo Milinčić i njegova majka Danica imali su puno posla oko stoke na imanju. U jednom trenutku Danilo je vidio da su među njegovim kravama četvorica komšija Albanaca. Zamolio ih je da odu sa imanja, a oni su ga fizički napali i oborili na zemlju. U blizini je bilo još Albanaca komšija, koji su nemo posmatrali šta se dešava, bez želje da pomognu Danilu, i da spriječe ovo užasno maltretiranje.

Jedino ko je pomogao Danilu, jeste njegova majka Danica. Dok su tri Albanca držala mladića, komšija Muhamed Mujo Ferat izvadio je pištolj i pucao Danilu u predjelu grudi. On je smrtno ranjen, a njegova majka pogođena u rame.

Suđenje ubicama je trajalo nekoliko dana, i svaki put kada je održavana parnica, ispred suda bilo je prisutno nekoliko stotina Albanaca. Svi su prijetili Danilovoj majci i supruzi Radmili koja je tada bila trudna.

Javni tužilac je ubistvo Danila Milinčića okvalifikovao kao: “Ubistvo iz neprijateljskih pobuda prema SFRJ, izvršeno je sa predumišljajem“.

Zanimljivost ovog slučaja su:

Prvo, da presuda nikada nije doživjela izvršavanje, tačnije odvođenje ubice Muhameda Muje Ferata na dugogodišnju kaznu zatvora, kao i njegovih saučesnika.

Drugo, presuda je pročitana u sudnici na albanskom jeziku (iako prema važećem Ustavu SFRJ iz 1974. službenik jezik na celoj SFRJ pa i SAP Kosovu i Metohiji bio srpsko-hrvatski), tako da niko od Milinčića nije razumeo šta je presuđeno, piše Telegraf.