Hronika

JEZIVA ISPOVIJEST KĆERKE UBIJENOG POLICAJCA "Tukli su ga drškom od metle, pronašla sam ga unakaženog"

Sve pamtim, kao da je juče bilo. Tog jutra, pozvale su me komšije iz knjaževačkog sela Potrkanje i kazali mi da odmah dođem iz Zuniča, gdje sam udata, ovim riječima započinje svoju ispovest Tajtana Stojanović (53), kćerka pokojnog saobraćajnog policajca koga su ubili prije 5 godina.

JEZIVA ISPOVIJEST KĆERKE UBIJENOG POLICAJCA "Tukli su ga drškom od metle, pronašla sam ga unakaženog"
FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ/RAS SRBIJA

Dragiša Žikić (73), saobraćajni policajac u penziji, brutalno je pretučen ispred svoje kuće. Kako je njegova kćerka ispričala za Novosti, ruke su mu bile vezane na leđima, a ubice su mu kanap stavile i preko usta. Sutradan u KBC Niš, njen otac je preminuo od zadobijenih povreda, a za zločin još niko nije odgovarao.

Dragiša Žikić (73), saobraćajni policajac u penziji, ležao je ispred kuće. Ruke su mu bile vezane na leđima, a ubice su mu kanap stavile i preko usta. Vidjela sam da je bio brutalno pretučen, ali je davao znake života. Ipak, preminuo je već sutradan u KBC Niš, a za zločin niko još nije odgovarao, prenosi Blic.

– Kako su mi kazali, istragom je ustanovljeno da je bilo više razbojnika. Ušli su u kuću mog oca, koji je živio sam, u Potrkanju. Ono što znam, jeste da ulazna vrata nisu bila obijena, i ne zna se kako su ušli u sobu u kojoj je Dragiša spavao – priča Tatjana.

Stojanovićeva kaže da su razbojnici odmah vezali Dragiši ruke na leđima. Potom su mu, da ne bi jaukao, u usta stavili kanap, koji su mu, krvnički, u čvor zavezali oko vrata. A, onda je uslijedila tortura, koja je trajala satima.

– Mog oca su tukli drškom od metle i nekom velikom motkom. Vukli su ga po kući, i tukli su ga sve vrijeme. Nisu birali gdje su ga udarali. Našli smo ga sa frakturom lobanje i polomljenom vilicom – jedva govori Tatjana.

Čim su je komšije pozvale, Tatjana je u Potrkanje došla najbrže što je mogla.

– Policija još nije bila stigla, a ja sam ispred kuće, na terasi, ugledala unakaženo tijelo mog oca – kroz suze je ispričala Tatjana. Bio je u nesvijesti, a ono što sam ugledala viđa se samo u horor filmovima. Poslije uviđaja rečeno nam je da su razbojnici odnijeli TV, dvije puške, za koje je moj tata imao dozvolu, i oko 30.000 dinara. Razbojnici nisu pronašli Dragišin službeni pištolj, koji sam ja posle vratila MUP – nastavlja Tatjana.

Selom se pronosila priča da su Dragišu ubili zavisnici od psihoaktivnih supstanci, ali dokaza za to nije bilo. A, onda je, pola godine kasnije, u centru sela neko ostavio televizor, koji je kobne noći ukraden iz Žikićeve kuće.

– Opet je otvorena istraga, ali ponovo nije pronađen nijedan trag koji bi vodio do zločinaca. Kada god bih kolege mog tate upitala kako napreduje slučaj, uvijek bih dobijala isti odgovor: “Radimo, radimo” – ogorčeno kaže Tatjana.

Brat joj preminuo od korone

– U međuvremenu mi je i rođeni brat preminuo od virusa korona. Sad im obilazim grobove, umivam ih suzama i nadam se da će, makar do kraja mog života, Dragišine ubice biti pronađene i privedene pravdi – kaže Tatjana.