Svijet

TURISTI BJEŽE S JADRANA Nakon Srbije još jedna zemlja stavila Hrvatsku na CRVENU LISTU

Nakon neslužbenih upozorenja putem diplomatskih kontakata Austrija je juče prelomila - od 17. avgusta Hrvatska je na spisku rizičnih zemalja najviše kategorije 6, te se austrijskim građanima ne preporučuje odlazak na ljetovanje u tu zemlju.

TURISTI BJEŽE S JADRANA Nakon Srbije još jedna zemlja stavila Hrvatsku na CRVENU LISTU
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Jednostavnije rečeno, to znači da će svi Austrijanci pri povratku u domovinu s letovanja u Hrvatskoj za ulazak u zemlju morati da pokažu negativan test na koronu ili da budu u obaveznom dvonedjeljnom karantinu. Što god od toga odabrali, može se očekivati da će Austrijanci nakon ove odluke imati sve manje motivacije za odlazak na Jadran, a hrvatski mediji prenose da se istog dana ta vijest odmah odrazila na broj Austrijanaca na Jadranu, prenosi Blic.

– To se osjeća, posebno u nekim hotelima u kojima su Austrijanci najavili skraćivanje odmora jer žele da se kući vrate prije 17. avgusta, kad se uvodi obaveza testiranja ili samoizolacija – izjavio je za Jutarnji list predsednik Uprave Unilinea Boris Žgomba.

Da je odluka prilično loša za nastavak domaće turističke sezone potvrdili su i iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

– Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 40.000 austrijskih turista, a najviše ih je u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Odluka austrijskih vlasti da je od ponedeljka po povratku iz Hrvatske potrebno imati negativan test na Covid-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će pridonijeti usporavanju turističkih trendova s tržišta Austrije u idućem razdoblju. Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu avgusta nalazi na šestom mjestu po ostvarenom prometu, iza Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Češke – izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ u Austriji.

Od juče je Hrvatsku na listu crvenih zemalja stavila i Srbija, a to znači da će svi srpski turisti pri povratku u domovinu iz Hrvatske morati da imaju negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 sati.

Najave restrikcija ne čude s obzirom na to da dolaze na dan kad je Hrvatska izbrojala dosad najveći broj slučajeva novozaraženih od početka pandemije, i to nakon višenedjeljnih upozorenja da se pod hitno treba zabraniti rad noćnih klubova, te da se ograniči broj prisutnih na svadbama, jer su se dosad pokazali kao najveća žarišta novih slučajeva.

Najveći broj novozaraženih od početka drugog talasa u četrvtak je zabeležila i Slovenija, i to samo dan nakon što je portparol njihove vlade Jelko Kacin, koji se trenutno odmara na Krku, još u srijedu najavio da Slovenija razmišlja o uvođenju mera za povratnike s ljetovanja iz Hrvatske.

Ali, iako tada još nije bilo nikakvih službenih naznaka da će se to zaista i dogoditi, slovenački medij Žurnal24 prenosi kako je šefica kriznog štaba pri Ministarstvu zdravlja Bojana Beović u četvrtak uveče najavila da će slovenačkoj vladi predložiti uvođenje mjera – ili obavznog dvonedeljnog karantina ili pak obvezu negativnog testa na Covid-19, po uzoru na Italiju koja je isto nametnula još u srijedu.

Hoće li odluka biti donesena još nije poznato, ali Slovencima bi ograničavajući faktor mogla biti činjenica da dobar dio njih ima kuće za odmor širom Jadrana, pa bi uvođenje mjera na nož mogli dočekati i sami Slovenci.

Prema informacijama koje je dao Žgomba, uvođenje mjera od strane Italije, kao i najave Slovenaca zasad se nisu negativno odrazile na broj tih turista na Jadranu, ali sektor strepi nad mogućnošću da nam mjere ograničenja u idućim danima odrede i neke druge države, posebno one iz kojih nam dolazi najviše gostiju.

– To su definitivno Njemačka i Slovenija. Iz Njemačke zasad nemamo najava uvođenja ograničenja, ali strepimo da bi se to moglo dogoditi. Sve ovo veliki je udarac za naš turizam i ima će veliki uticaj na ostatak sezone koja je zaista počela obećavajuće – izjavio je Žgomba.

U turističkom sektoru, inače, poprilično su ljuti što Štab nije imao više hrabrosti i odredio zabranu rada noćnim klubovima, kao i održavanja svadbi, jer su se upravo te aktivnosti pokazale kao najveća žarišta zbog kojih bi pu pitanje mogao doći ostatak sezone.

– Nažalost, kada je u pitanju sezona, mislim da je za zatvaranje klubova kasno. To, naravno, treba uraditi nezavisno od turizma, zbog dobrobiti građana, ali efekti toga na sezonu videli bi se za 15-20 dana, a tu već govorimo o kraju ljetnje sezone – smatra predsednik Uprave Unilinea Boris Žgomba.