Društvo

TURIZAM U KANDŽAMA KORONE Mogu li vaučeri spasti 15.000 radnih mjesta

Turistička sezona u Republici Srpskoj počela je katastrofalno, pa je u maju promet pao za gotovo 94 odsto u odnosu na isti mjesec lani, a ni juni nije bio mnogo bolji.

TURIZAM U KANDŽAMA KORONE Mogu li vaučeri spasti 15.000 radnih mjesta
Foto: Rafting centar Drina-Tara

Hotelijeri i ugostitelji hvataju se za glavu, a nadležni poručuju: “Biće bolje”.

Ako se ovako nastavi i u narednim mjescima, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma biće prinuđeni da otpuste dio od 15.000 radnika – upozorili su iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS”.

Republiku Srpsku je zadesilo ono s čime se suočavaju i mnogo moćnije turističke zemlje u regionu i Evropi; pandemija, u kombinaciji s padom kupovne moći stanovništva zbog korona krize, uništava turizam. Ni spremnost da se javno zdravlje žrtvuje zarad spasa turističke sezone ne daje uvijek očekivane rezultate.

Talasi

Tako, na primjer, Hrvatska, nakon popuštanja epidemioloških mjera, spada među pet zemalja EU s najvećom stopom zaraženih po glavi stanovnika. Ipak, turističku sezonu nisu spasli, bar ako je suditi po dosadašnjim statistikama. Umjesto prvog talasa turista, otvaranjem granica, Hrvati su dobili drugi talas epidemije, a rast broja zaraženih dodatno odbija potencijalne goste.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Udruženju ugostitelja i hotelijera RS kažu da su svjesni epidemiološke situacije u Srpskoj, pa ne traže da se zarad opstanka turizma i ugostiteljstva žrtvuje zdravlje ljudi.

–  Tražimo samo da nadležne institucije uvedu mjere, koje će pomoći da se spasi ova privredna grana – poručuje predsjednik ovog udruženja Dalibor Šajić.

Podsjećamo, ovo udruženje, između ostalog, traži da ugostitelji i hotelijeri plaćaju manje doprinose na plate zaposlenih i jeftiniju struju, kao i privremeno ukidanje lokalnih taksi i odštetu ili subvencije za noćne klubove i svadbene salone.

Vaučeri

Predsjednica Turističke organizacije RS Nada Jovanović, međutim, tvrdi da i Republika Srpska i pojedine lokalne zajednice svesrdno pomažu turističkoj privredi da se iščupa iz katastrofalne situacije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Nakon jako loših rezultata u aprilu i maju, a dijelom i u junu, situacija se sada popravlja, prije svega zbog turističkih vaučera, koje dodjeljuje Vlada RS, odnosno Ministarstvo trgovine i turizma RS. Uz to, brojne lokalne zajednice organizuju nagradne igre, dijele svoje, lokalne vaučere, nude podršku preduzetnicima – objašnjava Jovanovićeva.

Podsjećamo, turističke vaučere, u vrijednosti od 100 KM, kojima se može platiti dio troškova za noćenje na destinacijama u Srpskoj, može dobiti svaki punoljetni građanin RS.

Pročitajte još

Do sada je Vlada RS na ovaj način “častila” 1.522 građana. Time je za 20-ak dana krajem juna i početkom jula podstaknut promet od oko 12.000 noćenja, što je, poređenja radi, skoro duplo više od ukupnog prometa tokom maja.

Popravni u julu

U Turističkog organizaciji RS, kao i u Ministarstvu trgovine i turizma RS, ističu da se građani najviše interesuju za destinacije u prirodi, pa tako čak i u privatnim apartmanima i domaćinstvma na Janjskim otokama, koji ne ispunjavaju uslove za izdavanje vaučera, jer nemaju najmanje četiri zaposlena, promet posljednjih dana raste.

– Naravno, daleko je to od onog što smo imali prošle godine, kada je u Republici Srpskoj bilo više od million noćenja, a od toga su 54 odsto noćenja ostvarili turisti iz inostranstva. Sada stranaca nema, oslanjamo se na domaće turiste, čija je platežna moć smanjena zbog korona krize. Bićemo zadovoljni ako dostignemo polovinu prošlogodišnjeg prometa i prihoda – kaže Jovanovićeva.

Ona tvrdi da je “popravni” za domaći turizam već počeo, te da se nada da će juli, avgust i septembar, pa i jesenji mjeseci, biti mnogo uspješniji nego korona proljeće.

Foto: Rafting centar Drina-Tara
Foto: Rafting centar Drina-Tara
Džip safari jedna od atrakcija na Tari

Kako svjedoče turistički radnici na terenu, biće heroj ko preživi ovu turističku sezonu, jer uz smanjen promet valja ispuniti stroge epidemilioške mjere, kako bi se gosti sačuvali od zaraze.

U takvoj situaciji, ipak, mnogo veće šanse za preživljavanje imaju destinacije u prirodi, poput rafting kampova, planinarskih i lovačkih kuća, ili bungalova na rijekama.

Kada su u pitanju vaučeri, najviše se traže noćenja u banjama, te u Nacionalnom parku “Sutrjeska”. Na cijeni su i Trebinje, Jahorina i Višegrad, kao i paketi turističkih agencija, koji uključuju obilazak svih ovih mjesta.