Hronika

TUŽILAŠTVO OBUSTAVILO ISTRAGU Ubistvo pripadnika MUP RS koje nikada neće biti rasvijetljeno

Đorđe Milosavljević zvani Kostolomac, dugogodišnji radnik MUP Republike Srpske, ubijen je 16. marta 1998. godine oko 20 časova pri izlasku iz fiskulturne sale Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u banjalučkom naselju Borik.

TUŽILAŠTVO OBUSTAVILO ISTRAGU Ubistvo pripadnika MUP RS koje nikada neće biti rasvijetljeno
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Portalu Srpskainfo je potvrđeno da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u međuvremenu obustavilo istragu u ovom slučaju zbog zastare krivičnog djela.

Nisu tužilaštvu pomogli ni brojni dokazi koji su pribavljeni u ovom slučaju, a na koje u nastavku teksta podsjeća Srpskainfo.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je ubica Milosavljevića sačekao sakriven u mraku.

Iako je Milosavljević bio poznat po odličnom poznavanju borilačkih vještina, to mu nije pomoglo, jer ubicu nije ni vidio, a krvnik mu je u leđa ispalio pet hitaca iz automatske puške.

Ubica je nakon zločina bacio automatsku pušku i odjeću, pa i kapu, što je istražiocima omogućilo da utvrde DNK profil, ali za dvije decenije nije otkriveno kojoj osobi on pripada.

Profesor borilačkih vještina

Đorđe Milosavljević je u vrijeme ubistva radio kao profesor u školi MUP. Predavao je specijalno fizičko vaspitanje, u kojem su bile uključene i borilačke vještine.

Žrtva je ujedno bio i vlasnik privatne škole za bodigarde „Vrbino srce“, a koja je svoje treninge održavala upravo u sali Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”.

Milosavljević je ubijen u dvorištu pomenute škole nakon završenog treninga.

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Forenzičari iz Mađarske

Nakon klasične sačekuše, ubica je Milosavljeviću ispucao pet hitaca u leđa. Nekoliko metara od beživotnog tijela Milosavljevića pronađena je automatska puška, ali i odjeća sa koje su uspješno izuzeti DNK tragovi.

Zahvaljujući forenzičarima iz Mađarske kojima su poslati pronađeni tragovi sa mjesta zločina, zatim biološki tragovi sa oružja i odbačene odeće koju je ostavio ubica, istražioci su nekoliko dana nakon ubistva Milosavljevića imali DNK profil ubice.

Pročitajte još

Profil je odmah poslat u ‘CODYS’ baze u Zagrebu i Beogradu, a sa njim i DNK profili osumnjičenih za ubistvo Milosavljevića.

Privedeno je 20 osumnjičenih koji su se mogli dovesti u vezu sa ubistvom Milosavljevića, petoro najsumnjivijih je odvedeno i na poligraf, no ništa nije pomoglo u rasvjetljavanju ubistva, a ni DNK profil se nije poklapao ni sa jednim iz baze.

Motivi

Nakon ubistva dugogodišnjeg radnika MUP-a polemisalo se o raznim motivima.

Sa jedne strane provjeravalo se da li ubistvo Milosavljevića ima veze sa njegovim poslom od prije rata, kada je radio u zatvoru “Remetinec” kod Zagreba ili u Staroj Gradiški.

Sa druge strane u to vrijeme su postojala i politička previranja između Banjaluke i Pala.

Policija je provjeravala i navode da je Milosavljević bio u vezi sa Arkanom, ali ništa nije uputilo na pravi trag.

Zanimljivo je da se velika većina današnjih radnika odlično sjeća Milosavljevića koji je bio mnogo poznatiji pod nadimkom Kostolomac, upravo zbog borilačkih vještina koje je odlično poznavao.

Prije rata Milosavljević je bio takođe na istaknutim policijskim pozicijama u zatvoru Remetinec kod Zagreba, pa u Staroj Gradišci, da bi se od 1993. godine zaposlio u MUP RS.

Iako se slučaj bivšeg radnika MUP od ostalih izdvaja upravo zbog činjenice da su pronađeni brojni dokazi, ubica nije otkriven.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Obustavljena istraga

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka rukovodilo je istragom u slučaju ubistva Đorđa Milosavljevića i donijelo odluku o obustavi istrage zbog zastare krivičnog djela.

Sa druge strane, sva nerasvijetljena ubistva, kada je u pitanju policijski dio poslao preuzela je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske.

U slučaju krivičnog djela „ubistva“ na štetu Đorđa Milosavljevića, izvršenog 16. marta 1998. godine, od strane nadležnog tužilaštva dostavljena naredba o obustavi istrage zbog zastare krivičnog gonjenja – izjavila je portparol MUP RS Mirna Miljanović.