Svijet

Tužna priča o nestanku oca i sina: Poruka u boci putovala Jadranskim morem 12 godina (FOTO)

Poruka u boci koja je Jadranskim morem plutala punih 12 godina stigla je do pošiljaoca. Najstariji neretvanski lađar nakon tada izveslanog maratona lađa od Metkovića do Molisea u more je spustio bocu s porukom u kojoj se tada prisjetio svog tragično stradalog prijatelja. Poruka se vratila do njega zahvaljujući slučajnom nalazaču sa Korčule.

Tužna priča o nestanku oca i sina: Poruka u boci putovala Jadranskim morem 12 godina (FOTO)
FOTO: PRINTSCREEN HRT / SCREENSHOT

Najstariji neretvanski lađar, Ivan Burić iz Komina dobio je neočekivan poklon.

– Boca se našla na dan moga rođenja. To je neka, neka sila. Vjerovatno je to neka sila koja je vanprirodna – kaže Ivan Burić iz Komina.

Prisjeća se razloga zašto je boca dospjela u more. Prije 12 godina u akvatoriju ušća Neretve dogodila se tragedija. Tokom ribarenja u moru su nestali otac i sin iz Komina. Nakon nekoliko mjeseci tijelo sina je pronađeno.

– On je bio svestran čovjek. Sve ono što bi trebalo da se uradi u selu, što je bio njegov zadatak, on je to izvršavao – dodaje Burić.

FOTO: PRINTSCREEN HRT / SCREENSHOT
FOTO: PRINTSCREEN HRT / SCREENSHOT

Iste godine neretvanski lađari izveli su jedinstven poduhvat – preveslali su Jadransko more u lađi od Metkovića do Molisea u Italiji. Burić je u toj trci odao počast prijatelju, čiji otac do danas nije pronađen.

– I meni je palo na pamet da pored vijenca bacim i bocu s porukom za pokojnika -dodaje Burić.

Nakon 12 godina tajanstvenog puta boca se zaustavila između dvije korčulanske uvale. Pronašao ju je Josip Cetinić.

– Boca je imala čep i to me malo intrigiralo pa sam je uzeo – ističe.

Iz nekog razloga nije je odmah otvorio. Učinio je to tek nekoliko godina poslije jer ga je, kako kaže, nešto podstaklo da je otvori, pročita poruku i pronađe onoga ko ju je poslao.

– Da bi kasnije saznao od čovjeka da mu je taj dan rođendan i navršava mislim 84. godine. Evo, kako vi mene pitate, već mi je suza u oku – dodaje Cetinić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije