Magazin

Tužne ili nesrećne jer se ne druže s vlasnikom: Ovih 6 znakova ukazuju da je vaš PAS USAMLJEN

Vlasnici pasa žele da njihov ljubimac bude srećan i zadovoljan, ali zbog radne nedjelje i obaveza najbolji čovjekov prijatelj ostaje duže sam nego što bi trebalo.

pas nosi loptu
FOTO: FREEPIK

Nekada je teško prepoznati da li je pas usamljen. Business Insider piše kako prepoznati simptome usamljenosti pasa.

Prati vas svuda po kući

Često usamljeni ljubimci slijede vlasnika po kući da bi bili u društvu za kojim toliko čeznu. Iako nije neobično da životinja i inače želi da bude bliže svom najdražem ljudskom biću, ljubimac koji vas prati iz prostorije u prostoriju može biti znak usamljenosti ili tuge zbog odvajanja.

Pročitajte još

Pas se ne igra kao prije

Ako je vaš nekada aktivan pas postao bezvoljan i lijen, možda je usamljen. Veterinari kažu da nedostatak volje za igrom može biti znak usamljenosti. Usamljene životinje su tužne ili nesrećne jer se ne druže s vlasnikom ili drugim ljubimcima. U nekim slučajevima ljubimcima nedostaje socijalnih vještina kako bi se igrali s drugim životinjama. Pobrinite se da je ljubimac često u društvu drugih životinja i da se s njima igra.

Opsesivno ližu ili grizu svoju dlaku

Djevojčica i pas
FOTO: KAI-CHIEH CHAN/PEXELS

Usamljeni pas često intezivno liže svoju dlaku. Gubitak dlake na nekim mjestima je manifestacija dosade ili nezadovoljstva kod pasa. Dermatitis zbog lizanja, prisutan je kao male kružne ranice na šapama. U početku su male, ali se mogu razviti u veće lezije koje zahtevaju medicinsku intervenciju. Identifikovanje razloga opsesivnog lizanja je važna stvar koju možete učiniti za svoga psa.

Tokom dana spavaju više nego što je uobičajeno

Ako primjetite da vam kućni ljubimac tokom dana spava duže, a noću se ne smiruje, to može biti znak da je usamljen i da mu je dosadno. Kako ih niko ne ometa, ljubimci po danu uglavnom spavaju što im može promijeniti noćni san, nemirni su u večernjim satima ili se bude noću. Psi i mačke spavaju prosječno 12 sati dnevno da bi bili zdravi i srećni.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Psi koji su izgubili vlasnika ili prijatelja mogu ležati blizu njihovih stvari

Psi kojima nedostaje neko koga više nema rade stvari koje ukazuje na to da su usamljeni. Ako je ljubimac izgubio ljudskog ili životinjskog prijatelja, najčešće će sjediti ili ležati pored najdražeg mjesta te osobe ili životinje ili će leći u krevet ljubimca kojeg više nema. Ne možete baš ništa učiniti da im vratite biće koje im nedostaje, zato pružite ljubimcu puno ljubavi i pažnje dok se ne priviknu na odsustvo jer će im to pomoći da se osjećaju sigurno i manje usamljeno, prenosi B92.

Smanjenje apetita

Jedan od pokazatelja pseće usamljenosti je smanjenje apetita. Usamljeni ljubimac može početi da jede ili pije manje nego ranije. Promjene obrasca ishrane mogu biti povezane s nezadovoljstvom ili stresom, a usamljenost je mogući razlog. Gubitak apetita može biti i znak medicinskih problema ili je životinja pojela previše drugih stvari tokom dana, ali veterinar mora da procijeni razlog.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu