Kultura

TV klasici (11): Trač programi (VIDEO)

Osamdesetih godina u Americi i u Velikoj Britaniji bila je prava eksplozija TV tračerskih programa u kojima se oficijelno i neoficijelno ćaskalo o popularnim ličnostima i njihovim avanturama.

TV klasici (11): Trač programi (VIDEO)
FOTO: BOŠKO KARANOVIĆ/RAS SRBIJA

Da li je žena kanadskog premijera Margaret Trudo spavala s rokerom Mikom Džegerom, da li je Elizabet Tejlor riješila da se ponovo uda, da li je Merlin Monro ipak ubijena zbog svoje seksualne afere s predsjednikom Džonom Kenedijem, neki su od tračeva koji su tih godina formirali planetarnu pop svijest.

Pop kao ideologija zapravo duguje mnogo umjetnosti ogovaranja i lažljivim maštarijama, te bi se moglo zaključiti da su osamdesetih godina učinjeni i najveći pomaci u industrijalizaciji likova civilizacije spektakla. Klajv Džejms, Džonatan Ros ili Rubi Vaks, najpopularniji voditelji kasnih trač noćnih šou programa danas su već legende fenomena “žute” televizije. Emisije opskurnih naziva poput “Wogan”, “Aspel”, “Glitzy” ili “Family affairs”, harale su medijskim nebom Amerike osamdesetih.

Slična trač trendi koncepcija pojavila se i na našem TV nebu posljednjih godina. Domaća Rubi Vaks, gospođa Ruška Mulina, definitivno predstavlja prvorazredan kemp fenomen na ovdašnjem trač TV nebu. Njena emisija “Ljubav i moda” je godinama pratila efemerna modna zbivanja na svjetskom i domaćem tržištu, uz veliku dozu lagodnog ćaskanja sa probranim gostima, što definitivno liči na fine nobl manire slavnih trač majstora iz Šeridanove “Škole ogovaranja” ili Haklsijevog “Kontrapunkta života”.

Bjekstvo u šareni svijet trača, zavirivanje u suludi privatni život bogatih i slavnih, svakako predstavlja prefinjenu formu eskapizma, uz koju kao kombinacija divno idu junaci američkih ili latinoameričkih sapunskih opera.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi

TV klasici (1): Bives i Bathed (VIDEO)

TV klasici (2): Kemp klasik “Povratak u Brajdshed” (VIDEO)

TV klasici (3): Crtaći za odrasle (VIDEO)

TV klasici (4): Hanibal Lektor (VIDEO)

TV klasici (5): Džems Bond (VIDEO)

TV klasici (6): Televizija i moda (VIDEO)

TV klasici (7): Mister Spok (VIDEO)

TV klasici (8): Stvarni svijet (VIDEO)

TV klasici (9): SF kanal (VIDEO)

TV klasici (10): Šokumentarci (VIDEO)

Prihvati notifikacije