Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tvrdili da NEMA PROBLEMA, a sada kažu: Lijek za rak prostate u Srpsku stiže početkom marta

Društvo
Autor:

LHRH agonista, lijeka za liječenje karcinoma prostate, u bolnicama će biti početkom marta, a do nestašice je došlo zato što dobavljač nije ispoštovao sve dogovorene obaveze, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Podsetimo, u pojedinim bolnicama u Srpskoj ovog lijeka nema mjesecima, pa su pacijenti prinuđeni da ga kupuju u apotekama.

LHRH agonist nije klasični citostatik, nego hormonska terapija, a zbog njegove nestašice dešava se da pacijentima bude odgođeno zračenje. Onkolozi su zabrinuti zbog toga što nemaju informaciju kada će lijek biti dostupan za terapiju, uz napomenu da su ga redovno potraživali, ali bezuspješno.

Iz FZO poručuju da će snabdjevenost ovim lijekom će biti normalizovana početkom sljedećeg mjeseca kada kreće realizacija novog tendera za ovu godinu.

– Fond je LHRH agonist lani ugovorio sa dobavljačem nakon redovno sprovedene procedure nabavke, a čak je sprovedena i vanredana nabavka kako bi se pravovremeno obezbijedile potrebne količine i upravo kako pacijenti ne bi ostali uskraćeni za ovaj lijek. Prema našim informacijama, dobavljač je imao problem s nabavkom ovog lijeka i zato ga nije na vrijeme isporučivao – kažu u FZO.

Dodaju da, ako se i desi nestašica nekog citostatika, liječenje pacijenata nije ugroženo, jer su ljekarima na raspolaganju drugi citostatici, odnosno zamjenske terapije.

Podsjetimo, dok su u ovom Fondu prije par dana tvrdili da trenutno nema problema u snabdjevenosti lijekovima za liječenje karcinoma, te da im se bolnice nisu obraćale zbog nedostatka citostatika, ispostavilo se da je u bolnicama u RS situacija sasvim drugačija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO