Društvo

U Banjaluci preminuo ugledni doktor Slobodan Janković

Profesor doktor Slobodan Janković preminuo je juče, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

U Banjaluci preminuo ugledni doktor Slobodan Janković
FOTO: UKC RS/RAS SRBIJA

Prof. dr Slobodan Janković, ljekar i književnik, rođen je 1935. godine u Vrbljanima, nekada opština Ključ, sada Ribnik. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1962,  a specijalizaciju iz Interne medicine završio je 1972. Do dolaska u Regionalni medicinski centar Banjaluka 1974, kada je postavljen za šefa Pulmološkog odsjeka Pneumoftiziološke službe, radio je kao upravnik Doma zdravlja u Ključu i upravnik Zdravstvene stanice u Laktašima. Počasno zvanje primarijusa stekao je 1979, magistrirao 1984, a doktorirao 1986, postavši tako prvi doktor medicinskih nauka u Pneumoftiziološkoj službi. Obavljao je dužnost načelnika Pneumoftiziološke službe, načelnika Klinike za plućne bolesti i upravnika OOUR Interne grane medicine. Bio je vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci na Katedri interne medicine – navodi se u saopštenju.

Profesor Janković je objavio 40 stručnih i 10 naučnih radova. Bio je predsjednik Udruženja književnika RS, Podružnica Banjaluka. Njegov književni opus činile su pripovijetke, romani, zbirke humoreski i romani za djecu. Bio je predsjednik Uređivačkog odbora u izradi monografije “Univerzitetski klinički centar RS” i autor priloga o “Klinici za plućne bolesti”.

Komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr Slobodana Jankovića biće održana 13. decembra u 11 časova u amfiteatru Medicinskog fakulteta, zgrada Maternitea, Paprikovac. Profesor janković će biti sahranjen 14. decembra, u 12.30 časova na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci.