Banjaluka

U BANJALUCI PRIJAVLJEN 41 NAPAD Evo kakva je procedura u slučaju ugriza psa

U proteklih 11 mjeseci prijavljen je 41 slučaj napada pasa u Banjaluci, a od tog broja bilo je čak 25 napada vlasničkih pasa na Banjalučane.

Ilustracija za agresivnog psa
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potvrdili su ovo iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju te dodali da se 16 slučajeva odnosilo na napade pasa lutalica.

Pojašnjavaju da veterinarski inspektor izlazi na lice mjesta kada dobije prijavu od infektivne klinike, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova ili oštećene osobe, i sačinjava zapisnik o činjeničnom stanju.

– U većini slučajeva inspektor već zapisnikom naređuje mjere, a sve kako bi se ubrzao postupak, nakon čega donosi rješenje kojim nalaže pregled životinje i to prvi, peti i deseti dan putem ovlaštene veterinarske organizacije, nakon čega vlasnik psa inspektoru dostavlja izvještaj o pregledu – rekli su iz nadležnog odjeljenja.

Pročitajte još

Kako navode, ovaj postupak podrazumijeva kompletan desetodnevni klinički pregled psa zbog sumnje na zaraznu bolest, a bez obzira na to da li je pas vakcinisan protiv bjesnila ili nije, inspektor naređuje pregled.

U slučaju da životinja nije vakcinisana i trajno obilježena mikročipom, izriče se prekršajni nalog vlasniku psa. Inspektor u mnogo slučajeva čeka odluku tužioca, odnosno kako će djelo biti okarakterisano i od toga zavisi da li će vlasnik odgovarati prekršajno ili krivično – dodaju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

Odgovornost vlasnika

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” Banjaluka, ističe da je za rješenje ovog problema potrebno da vlasnici pasa budu odgovorniji.

– Ovi napadi dešavaju se zbog neodgovornosti vlasnika, bilo da su psi previše razmaženi ili zanemareni, uglavnom je vlasnik krivac. Osim toga, još mnogo faktora utiče na takvo ponašanje pasa – objasnio je Milojević.

Prema njegovim riječima, pojačana kontrola i kažnjavanje vlasnika su jedino rješenje.

Kako je naglasio, u takvim situacijama pas nikada nije kriv, već je odgovornost na vlasniku.

Podsjećamo da su se samo u februaru ove godine desila dva stravična napada pasa i to kada je u naselju Bistrica pas ugrizao ženu za nogu, a sličan napad se desio i u naselju Sime Matavulja, kada je nesrećnu ženu haski ugrizao za glavu.

Nakon samo nekoliko dana, pitbul je napao Banjalučanku, te joj je nanio teže povrede, pišu Nezavisne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu