Hronika

U BANJALUCI ŠIRIO ZASTAVU SA LJILJANIMA Sejfudinu Tokiću će se ponovo suditi

Okružni sud u Banjaluci je djelimično uvažio žalbu Okružnog javnog tužilaštva, te ukinuo oslobađajuću presudu predsjedniku Bošnjačkog pokreta Sejfudinu Tokiću za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivos

U BANJALUCI ŠIRIO ZASTAVU SA LJILJANIMA Sejfudinu Tokiću će se ponovo suditi
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Sejfudin Tokić

Predmet je vraćen na novo suđenje.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je potvrđeno da je Okružni sud, postupajući po njihovoj žalbi na raniju presudu Osnovnog suda Banjaluka, a u predmetu protiv optuženih Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, donio presudu kojom je djelimično uvažio žalbu.

U odnosu na optuženog Sejfudina Tokića ukinuo je presudu, a krivični predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a protiv optuženog Adnana Bajrića, žalba tužilaštva je odbijena, a prvostepena presuda Osnovnog suda u Banjaluci je potvrđena – istakli su u banjalučkom tužilaštvu.

Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić su u novembru 2018. godine oslobođeni u Osnovnom sudu u Banjaluci optužbi zbog isticanja zastave Republike BiH sa simbolom ljiljana u centru Banjaluke u maju 2015. godine.

Sudija Radmila Medaković je tada obrazložila da je osnovni razlog što ovo krivično djelo više ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS.

Prema optužnici na teret im se stavljalo krivično djelo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti. Optužnicu protiv njih je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, a Tokić je optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“. U optužnici je ranije bilo navedeno da se radilo o „ratnoj zastavi tzv. Armije BiH“, ali je ona naknadno precizirana, te je riječ „armija“, zamijenjena riječju „republika“.

Tokić je ranije objasnio da je zastavu raširio „povodom godišnjice prijema RBiH u UN“.

Tužilac Dijana Kukobat je ranije u završnoj riječi tvrdila da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na „rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o „četničkoj ideologiji“ i da je „RS genocidna tvorevina“, a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

U vrijeme kada je oslobođen, Tokić je izjavio da je to bio montiran proces, a da je tadašnja presuda “pobjeda za zastavu sa ljiljanima”.

(Mondo.ba)