Društvo

“U BiH STRAHUJEM ZA ŽIVOT” Davor Dragičević zatražio azil u Austriji (VIDEO)

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića iz Banjaluke Davida, predao je papire za traženje azil u Austriji.

“U BiH STRAHUJEM ZA ŽIVOT” Davor Dragičević zatražio azil u Austriji (VIDEO)
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako je otkrio u intervjuu za austrijski medij Balkan Stories, u BiH strahuje za život, ne može se više boriti za pravdu za svoje ubijeno dijete, pa želi to nastaviti u Austriji.

Podsjećanja radi, David Dragičević je nestao 18. marta 2018, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Od tog dana počinje borba Davora i Davidove majke Suzane Radanović koji samo žele da ubice njihovog djeteta budu uhapšene, procesuirane i osuđene. Ali, to se do danas nije dogodilo.

Okupljanja u centru Banjaluke, na kojima je tražena istina o stradanju tog mladića, prekinuta su krajem prošle godine, a za Davorom je raspisana potjernica.

Građani Banjaluke su nakon toga nastavili svako veče da pale svijeće u krugu banjalučke pravoslavne crkve, a Davidovi posmrtni ostaci su na zahtjev porodice, 12. marta ove godine ekshumirani i izmješteni u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

Davor je u intervjuu za austrijski medij potvrdio da će grupa “Pravda za Davida” biti osnovana i u Austriji, a cilj će biti da se upozori na korupciju i probleme u BiH.

Davor smatra da se situacija u BiH može popraviti jedino ako se svi ljudi, bez obzira na nacionalnost, pol, godine i porijeklo, organizuju zajedno.

To je jedini način. Moramo se boriti zajedno – poručio je Davor, prenosi Radio Sarajevo.