Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Bileći počelo likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski”

Kultura
Autor:

Foto: Srna

U Bileći je danas počelo 8. Međunarodno likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski”, koje je okupilo više od 20 slikara i vajara iz 5 zemalja.

Predsjednik Zavičajnog kluba “Osvit” Miodrag Hrnjez rekao je da će umjetnici u narednih 7 dana stvarati slikarska i vajarska djela na tri lokacije u Bileći.

– Ove godine imamo 5 vajara među kojima je i mladi vajar iz Rusije. Vajari koriste bilećki kamen. Želimo da okupimo i mlade slikare. Ove godine smo pojačani mladima iz Bileće i Trebinja i želimo da se oni afirmišu uz rad provjerenih iskusnih slikara – rekao je Hrnjez.

On je istakao da je ove godine pokrenuta inicijativa da se Galerija Doma kulture u Bileći nazove po Rajki Merćep, slikarki i vajarki koja je rođena u ovom gradu, a bila je veoma priznata u Evropi.

Jedan od učesnika Saborovanja, Đuro Lubarda, izrazio je nadu da će ovakvi skupovi doprinijeti da umjetnost dobije mjesto koje joj pripada, te da će dio umjetničkog blaga koji ovdje nastane biti predstavljen u Kanadi.

– Opčinjen sam koliko sam mladih ljudi sreo, punih pozitivne energije. Nadam se da će nastati sjajna umjetnička djela – rekao je Lubarda, slikar iz Kanade.

Vajar iz Šapca Mihajlo Gligorić, koji je i dugogodišnji učesnik Saborovanja, istakao je da je bilećki kamen bjelavac čudesan i izrazio zadovoljstvo što Bileća ima park vajarskih skulptura nastalih tokom višegodišnjih okupljanja ovih stvaralaca.

Likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski” biće zatvoreno u subotu, 2. novembra, kada će biti i predstavljeni ovogodišnji radovi.

Organizator Saborovanja je Zavičajni klub “Osvit”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO