Regioni

U BRČKOM OBILJEŽEN DAN JEDINSTVA Milić: Sve srpske stranke okupljene zajedno

U Brčkom je danas obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji će od ovog 15. septembra ubuduće obilježavan u Republici Srpskoj i Srbiji u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

U BRČKOM OBILJEŽEN DAN JEDINSTVA Milić: Sve srpske stranke okupljene zajedno
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da je veoma važno što su se sve srpske stranke u Brčkom okupile jedinstveno oko današnjeg dana.

– Veoma važna poruka je danas upućena sa ovog skupa, budući da su se na obilježavanje odazvali predstavnici svih srpskih političkih partija, kako one koje čine skupštinsku većinu, tako i one koje su u opoziciji – rekao je Milić.

On je dodao da je taj gest poruka ohrabrenja za državljane Republike Srpske koji žive u Brčko distriktu da ne postoje velike razlike među strankama kada je riječ o ključnim stvarima.

Milić je rekao da je ovo način da se pokaže i da će interes državljana Republike Srpske uvijek biti ispred politike, ali nikada na štetu druga dva naroda.

– Važno je da se i Brčko pridruži obilježavanju ovoga dana, na način koji je primjeren distriktu. Mi smo ovim pokazali da smo dio jedinstvenog korpusa državljana Republike Srpske, što nam i garantuje arbitražna odluka – naglasio je Milić.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene srpske Brčko i poslanik brčanskoj Skupštini Uroš Vojnović naglasio je da je obilježavanje ovog dana bitno jer tri stvari potenciraju – sloboda, jedinstvo i srpska zastava.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Brčko i poslanik u Skupštini Zoran Kokanović istakao je da se nada da će obilježavanje ovog dana u Brčkom postati tradicija.

– Nadam se da će ovo postati tradicija u Brčkom i da će se srpske političke stranke uvijek okupljati oko ovog dana, bez obzira da li su u opoziciji ili u vlasti i na taj način pokazati srpsko jedinstvo – rekao je Kokanović.

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da obilježe ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Rukovodstva Srpske i Srbije dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu obilježavanje zajedničkog praznika Srpske i Srbije – 15. septembra, dana kada je probijen Solunski front.