Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U FBiH gorivo skuplje za pet feninga, litar prosječno košta 2,31 KM

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom FBiH od sredine aprila povećane su za pet feninga po litru, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

– U odnosu na 31. mart cijene naftnih derivata su porasle za pet feninga po litru. Trenutna prosječna cijena u FBiH kada je u pitanju dizel iznosi 2,31 KM, dok je cijena benzina 2,26 KM. Ovdje se radi o BMB 95 gorivu – navedeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Takođe, naveli su kako trenutno barel nafte na tržištu košta 74 dolara te su istakli kako nije moguće predvidjeti hoće li u skorijoj budućnosti doći do dodatnog povećanja ili snižavanja cijena naftnih derivata.

Isto tako, iz Federalnog ministarstva trgovine kazali su kako razvijaju eOPC projekat kojim nastoje da podstaknu tržišnu utakmicu u vezi s maloprodajom naftnih derivata kako bi zaštitili potrošače i olakšali rad kontrolnim organima, piše Klix.

Pojašnjavaju da se eOPC sastoji iz dva dijela. Prvi podrazumijeva da benzinske pumpe nadležnom ministarstvu prijavljuju cijene putem posebno izrađene aplikacije, a drugi se odnosi na posebnu mobilnu aplikaciju putem koje će svi građani imati uvid u cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama i njihovim eventualnim promjenama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO