Društvo

U FBiH primjena novog zakona: Počinje ZABRANA PUŠENJA u svim zatvorenim javnim prostorima i javnom prevozu

Federaciji BiH primjena zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje počinje 26. maja 2023. godine.

čovjek puši cigaretu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je za portal Dnevni Avaz rekla Jasmina Čekrić koja je član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Stupanje na snagu

– Zakon je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH 18. maja 2022., gdje se navodi da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“, a počinje se primjenjivati godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona. Drugim riječima, primjena zakona počinje 26. maja 2023. godine – rekla je Čekrić.

Obaveze za fizička lica, dodaje Čekrić, nastupaju sa danom početka primjene ovog zakona, pravna lica dužna su svoje akte uskladiti s odredbama zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

– Industrija duhana obavezna je svoj rad i poslovanje uskladiti s odredbama zakona u roku od 18 mjeseci od početka primjene zakona odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona – ističe Čekrić te dodaje kako će u početku bit upozoravanje, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti.

Pročitajte još

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prevozu. Takođe se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Istaknuta oznaka

Podzakonski akti podrazumijevaju i uslove za posebne prostorije za puštenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije