Biznis

U Hrvatskoj od ponoći skuplji benzin: Hoće li se uskoro MIJENJATI CIJENE GORIVA u Srpskoj

Prije deset dana benzinske pumpe počele su sa povećanjem cijena naftnih derivata.

Sipanje goriva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako je izjavio Đorđe Savić predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske za ATV, benzinske pumpe, odnosno distributeri u Republici Srpskoj morali su podignuti svoje cijene na benzinskim pumpama iz razloga što je došlo do rasta berzanskih kotacija i rafinerijskih cijena.

On je istakao da je najavljen rast cijena do 2,75, a da su se u ovom trenutku cijene dizela i benzina zaustavile na 2,73 u većini gradova u Republici Srpskoj budući da je u prošloj sedmici stao taj rast pa je došlo stagnacije.

– U ovom trenutku, prema svim ulaznim parametrima koje vidimo, cijene ne bi trebale ići preko 2,73, bar ne u narednih sedam dana – rekao je Savić.

Savić je istakao da je cijenu goriva za naredni period teško prognozirati zbog geopolitičke situacije na globalnom nivou, od specijalne operacije u Ukrajini do krize na Bliskom istoku.

On je, takođe, naglasio da u normalnim okolnostima na cijene utiče ponuda, potražnja kao i sezonski efekat.

Pročitajte još

Ništa bolja situacija nije ni u Hrvatskoj, jer od ponoći ponovo dolazi do poskupljenja benzina za dva centa, a dizel će pojeftiniti za jedan cent.

Benzinsko gorivo prodavaće za 1,56 evra za litar, a dizel za 1,45 evra za litar. Jeftiniji za cent biće i plavi dizel i prodavaće se za 0,91 evro za litar.

Jeftiniji će biti i gas za spremnike i koštaće 1,15 evra po kilogram, dok će gas u bocama koštati 1,71 evra za kilogram.

Odluka o novim cijenama goriva donijela je Vlada na telefonskoj sjednici i važiće u narednh 14 dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu