Društvo

U Hrvatsku 40 cigareta, u Srbiju i Crnu Goru do 200: Raspitajte se pred godišnji odmor šta sve SMIJETE PONIJETI NA MORE

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve smije prenijeti preko granice, građani BiH koji putuju u susjedne zemlje, pogotovo u Hrvatsku, prilično su neinformisani i rizikuju platiti rigorozne kazne.

U Hrvatsku 40 cigareta, u Srbiju i Crnu Goru do 200: Raspitajte se pred godišnji odmor šta sve SMIJETE PONIJETI NA MORE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako, naprimjer, u Hrvatsku ne možete unijeti ni sendvič s mesnim nareskom ili jogurt, jer se meso i mliječni proizvoditi ne smiju unositi u tu zemlju u kojoj su, pogotovo tokom ljetne sezone, pojačane i pooštrene kontrole na graničnim prelazima.

Dopušteno je mlijeko u prahu za dojenčad i to najviše dva kilograma, kao i hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga.

FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

U Hrvatsku se ne može unijeti ni više od dvije kutije cigareta. U suprotnom, one koji se o to ogluše čeka „debela“ kazna. Tako je zabilježeno da su građani koji su sa sobom imali šest kutija cigareta platili kaznu od 500 evra, nešto manje od 1.000 KM.

– Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete kombinovati  bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 evra po putniku – objavljeno je.

Pročitajte još

Dozvoljen je unos hljeba, kolača, keksa, vafli, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci mogu unijeti u količini do dva kilograma po osobi, a detaljan popis može se pronaći na stranici Carinske uprave.

U Crnu Goru se, naprimjer, može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, litar žestokog alkoholnog pića, dva litra vina, svježe voće i povrće ukupne težine do pet kilograma, proizvodi za ishranu djece…

U Srbiju se, osim ličnog prtljaga i lijekova za ličnu upotrebu, slobodno može unijeti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porijekla, kućne ljubimce…, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu