Hronika

U igri 22 miliona evra: Darku Šariću se ponovo sudi za pranje para

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra treba da počne ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, zbog pranja novca za koji se vjeruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Darko Šarić
FOTO: FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Planirnano je da novi postupak krene pripremnim ročištem koje je zatvoreno za javnost, dok će suđenje u nastavku biti javno.

Apelacioni sud u Beogradu je 4. avgusta ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio dio presude u oslobađajućem dijelu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

Pročitajte još

Suđenje im se ponavlja, jer je prvostepeni sud propustio da odluči o krivičnom djelu iz prve tačke optužnice – udruživanje radi vršenja krivičnog koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno riješenom predmetu optužbe.

Suđenje se pored Šarića ponavlja i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću i Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010. godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito porijeklo.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali “oprali” oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Šariću je u toku ponovljeno odlučivanje pred Apelacionim sudom o žalbama na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu zbog nepropisno sastavljenog sudskog vijeća i naložio ponovno odlučivanje po žalbama.

Šariću je u decembru prošle godine ukinut pritvor, ali je ponovo uhapšen 14. aprila zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za teško ubistvo, drogu, oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije