Banjaluka

"U IME KOLEGA KOJI RADE I KOJI SE TEK ŠKOLUJU" Poruka učiteljice zbog koje su roditelji đaka KRENULI U PROTESTE

Nakon što su roditelji djece koja pohađaju, OŠ “Branko Radičević” juče okupili ispred ove škole kako bi bojkotovali promjenu učiteljice Nede Mićić, oglasila se i ova prosvjetna radnica.

"U IME KOLEGA KOJI RADE I KOJI SE TEK ŠKOLUJU" Poruka učiteljice zbog koje su roditelji đaka KRENULI U PROTESTE
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U izjavi koju je uputila na adresu Srpskainfo, Mićić je navela da “osjeća odgovornost da se oglasi u ime svih kolega koji rade ovaj posao s velikom ljubavlju i posvećenošću, te onih koji se trenutno školuju i u ime onih koji tek dolaze”.

– Od 2008. godine, kada sam bila prva od 320 kandidata na prijemnom ispitu do prvih predavanja naših cijenjenih profesora, znala sam da sam izabrala pravi poziv. Na svako predavanje sam išla sa podjednakim entuzijazmom, razmišljajući kako će mi stečeno znanje biti od koristi kada i sama uđem u učionicu. Nikada neću zaboraviti svoje prve đake, njihove osmijehe i zajedničku radost kada savladaju neke od nastavnih sadržaja. Vjerujem da je za svakog mladog prosvjetnog radnika to ostvarenje sna – navela je ona.

Ove školske godine opet prvačić. 🎶📖

Posted by Neda Mićić on Thursday, November 21, 2019

Dodala je da tako uglavnom biva dok se ne dođe na konkurs.

– Za svaki konkurs sam se podjednako pripremala, ali moram napomenuti da sam često bila „prva ispod crte“ u izbornim godinama. Trudite se na fakultetu, dajete sve od sebe, dobijate stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture, dobijate plaketu za najuspješnijeg studenta, imate prosjek 9,6, pišete master rad, imate prosjek 9,9, dobijate posebnu zahvalnicu Vlade Republike Srpske, radite od 2012. godine, iza vas je armija dječijih nasmijanih lica, stekli ste poštovanje njih i njihovih roditelja, uzor ste nekom i na kraju se pitate, čemu sve to? –zapitala je Mićići.

Kaže da bez obzira na godine rada u jednoj školi, dokazivanje, pohvale Republičkog pedagoškog zavoda, dobre rezultate u radu s djecom i odličnu saradnju s njihovim roditeljima, sa kolegama, “škola neće imati „problem“ da vas zamijeni novom učiteljicom, koja pri tom već deceniju i više ima siguran posao u drugoj školi”.

 – S obzirom na to da mi se isti scenario ponavlja treći put u proteklih deset godina, iskoristiću ovu priliku da pitam ljude koji vode našu državu, koji brinu o budućnosti svih nas koji smo odlučili da ovdje ostanemo, da li je ovo motivacija i nagrada najboljim studentima, budućim stručnjacima? Nadam se da će oni koji donose odluke, počevši od svih nosilaca vlasti, pokazati odgovornost i ne kriti se iza „pravila i procedura“ jer su bez sumnje upoznati da je zapošljavanje u obrazovnom sektoru u velikom problemu i daleko je složenije od proste odluke lokalne škole – precizirala je ona.

Pročitajte još

Vjerujem da je sa mnom mogao biti potpisan ugovor na neodređeno vrijeme, mnogo ranije, jer su sada, kako je navela, njeni  đaci bespotrebno izloženi stresu.

– Kako da savjetujem svoje dijete, a onda i svoje đake da se bore, da budu pošteni, odgovorni, da postižu što bolji uspjeh, kada smo i sami svjedoci da to očito danas ne vrijedi – možda čak nije ni poželjno. Želim da se zahvalim mojim đacima i njihovim roditeljima na nesebičnoj podršci, izuzetna mi je čast što sam imala priliku upoznati te velike i „male“ ljude velikog i pravičnog srca – kazala je Mićić.