Banjaluka

"Nenormalno dižu cijene i SAMO DERU NAROD" U jednoj banjalučkoj pekari cijene niže i do 50 odsto

Jedna od negativnih posljedica povećanja minimalne plate u Srpskoj na 900 maraka je poskupljenje pekarskih proizvoda, pa je tako za hljeb sada potrebno izdvojiti i do 2,30 KM.

hljeb pecivo kruh pekara
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Međutim, u jednoj banjalučkoj pekari ovu osnovnu životnu namirnicu je moguće kupiti i za 1,60 KM.

U toj istoj pekari za kroasan sa viršlom je potrebno izdvojiti 1,10 KM, dok u drugim pekarama u gradu cijena ovog proizvoda ide i do 2,40 KM. Takođe, kifla je 0,40 KM, dok u drugim pekarama nema ispod 0,50 KM.

Da su cijene niže nego u drugim pekarama svjedoči i podatak da je za crni hljeb potrebno izdvojiti 1,40 KM, dok je najskuplji slani kroasan 1,40 KM.

Vlasnik ove pekare za Srpskainfo kaže da pekari previše dižu cijene.

Sve je pobudalilo, nenormalno dižu cijene i samo deru narod. To je katastrofa. Stalno me prozivaju što i ja ne dižem cijene i šta radim, ali ja ima svoju politiku. Ne razvozim nigdje i radim samo prodaju na licu mjesta, nemam otpis, ne zamrzavam i ne ledim, što mnogi od njih rade i nemam tih dodatnih troškova – rekao je on.

Istakao je da je najlakše korigovati cjenovnike, ali to nije opcija.

Pročitajte još

Mnogi su izgubili kompas u tome svemu. Najlakše je dizati cijene, ali ja to ne želim, radim koliko mogu i znam da nikom ništa nisam dužan – rekao je on i dodao da godinama ima iste radnike.

Ispred pekare smo sreli jednog kupca, koji je podijelio sa nama da svaki dan dolazi baš u ovu pekaru po svježa peciva.

Nevjerovatna je razlika u cijenama većine proizvoda, koje idu i do 50 odsto, odnosno kroasani, kifle, pite i druga peciva mnogo su jeftiniji u pekari u ovom naselju u odnosu na druge pekare. Ovo samo potvrđuje da je javašluk u formiranju cijena, ali tome niko ne može stati u kraj. Na građanima je da dobro provjere cijene u pekarama i ne dozvole da im otimaju novac – rekao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu