Svijet

U Kongu počela vakcinacija protiv ebole

U Kongu je danas počela vakcinacija protiv ebole, nakon što je u toj centralnoafričkoj državi izbila najnovija epidemija smrtonosnog virusa odnijevši najmanje devet života.

U Kongu počela vakcinacija protiv ebole
FOTO: IFRC HANDOUT/EPA

Zdravstveni zvaničnici su upozorili da je zaustavljanje širenja virusa u provinciji Sjeverni Kivu otežano prisustvom više naoružanih grupa koje žele kontrolu nad teritorijom bogatom rudama u sjeveroistočnom regionu na granici sa Ugandom i Ruandom, prenosi AP.

Tri hiljade doza vakcine protiv ebole poslato je iz prestonice, Kinšase, i biće najprije upotrebljeno u zdravstvenoj zoni Mabalako i obližnjem gradu Beni.

Ova, inače eksperimentalna, vakcina korišćena je u ranijoj epidemiji na sjeverozapadu Konga, koja je prošlog mjeseca proglašena okončanom.

Prvi će biti vakcinisani zdravstveni radnici, osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima oboljelih od ebole i ljudi koji su sa tim osobama bile u kontaktu.

Najnovija epidemija, proglašena 1. avgusta u selu Mangina u zdravstvenoj zoni Mabalako, deseta je u Kongu otkako je virus tamo identifikovan prvi put 1976. godine.

Oko 36 osoba je umrlo od hemoragične groznice u vrijeme kada je izbila epidemija ebole, ali zvaničnici navode da se mnogi od tih slučajeva trenutno ne mogu potvrditi kao smrti usljed ebole.

Ebolu ljudima prenose životinje, uključujući slijepe miševe i majmune, a može se širiti kontaktom putem tjelesnih tečnosti zaražene osobe, žive ili mrtve.

Posebne terapije nema, a virus može biti fatalan u 90 odsto slučajeva.