Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U KORAK SA SVIJETOM Prvi festival u Srbiji bez jednokratnih plastičnih čaša

Kultura
Autor:

Foto: Valentina Mišljenović/RAS Srbija

“Arsenal 09”, koji će biti održan od 19. do 22. juna u Kragujevcu uz nastupe Testamenta, Little Steven, Red Fang, Kurt Vile, Darka Rundeka i drugih, prvi je festival u Srbiji na kome će se pivo i ostala pića konzumirati isključivo iz trajnih plastičnih čaša koje se ne bacaju.

Posjetioci festivala mogu na nekoliko punktova uz kauciju da dobiju trajnu čašu brendiranu Arsenalovim logom i vizualom. Prilikom izlaska iz festivalskog prostora posjetici mogu ponijeti sa sobom čašu kao suvenir, ili je vratiti na punkt i dobiti nazad novac.

Uvođenjem trajnih čaša Arsenal Fest se priključuje globalnim ekološkim naporima za očuvanjem prirodne okoline, jer se izbjegava korištenje hiljada jednokratnih plastičnih čaša koje se ne mogu raspasti i zagađivaće prirodu stotinama godina ukoliko nisu pravilno odložene na otpad. Arsenal je ovim potezom podržao incijativu Darka Rundeka da se i u Srbiji na muzičkim događajima koriste trajne plastične čaše koje se ne bacaju.

– Moram reći da sam ponosan što mogu učestvovati na prvom festivalu u Srbiji na kome neće biti čaša za bacanje, nego će biti, kao što je bilo u Beogradu na našim koncertima, čaše koje se kauciraju, vraćaju, kupuju. Neće nakon Arsenala ostati brdo bačene plastike sa kojom ponovo neće znati šta da se radi. Ponosan sa na vas i ponosan što možemo zajedno napraviti korak ka čišćem i ljepšem svijetu – poručuje Darko Rundek.

Direktor Arsenal Festa Zoran Vulović ističe da je uvođenje trajnih plastičnih čaša “šansa za sve nas da uradimo nešto dobro u Srbiji”, i nada se da će “mali koraci kao ovaj na Arsenal Festu dovesti do velikih promjena”.

– Glastenberi, sigurno najveći evropski muzički festival, uveo je korišćenje trajnih plastičnih čaša. “Arsenal Fest” se pridružio toj familiji. Ako ni u čemu drugom, onda u tom dijelu možemo slobodno reći da smo dio svijeta. Zagađenje okoline se tiče svih nas. Svi mi u tome učestvujemo, ne dolaze vanzemaljci da nam bacaju otpad ili zagađuju zemlju. Naše čaše su trajne. Poslije svake večeri festivala nećemo ostaviti iza sebe gomilu đubreta i teško razgradivog otpada – kaže Vulović.

(Headliner)

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO