Svijet

U NAREDNE TRI NEDJELJE Jedna evropska država će testirati sve starije od 10 godina

Zbog pogoršane epidemiološke situacije jedna država se odlučila na drastične mjere.

U NAREDNE TRI NEDJELJE Jedna evropska država će testirati sve starije od 10 godina
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Slovačka vlada odlučila je da uključi vojsku u tronedjeljni program testiranja svakog građanina starijeg od 10 godina na korona virus.

 Trodnevni pilot program pokrenut je prošle nedjelje u četiri regije na sjeveru zemlje, a dalja masovna ispitivanja održaće se ovog i sljedećeg vikenda sa ciljem da se izdvoji četiri miliona odraslih i izoluju zaraženi.

Kako prenosi “Gardijan”, vojska će pomoći medicinskom osoblju koje radi na hiljadama mjesta za testiranje. Rezultati će biti gotovi u roku od pola sata od uzimanja uzorka, piše Blic.

Ljudi koji imaju pozitivan test imaće mogućnost karantina kod kuće od 10 dana ili prelazak u objekat koji je obezbjedila vlada. Oni koji nisu voljni da obave test na antitijela moraće da se izoluju 10 dana ili će se suočiti sa kaznom od 1.650 evra. Svi testirani će dobiti potvrdu, a policija će izvršiti provjere na licu mjesta kako bi pronašla svakoga ko želi da izbegne postupak.

Broj inficiranih u Slovačkoj naglo je porastao od kraja leta, nakon što je zemlja na proljeće prošla prvi talas bolesti relativno neoštećena. U srijedu je zabeleženo 2.785 novih slučajeva zaraze, u poređenju sa 231 pre mjesec dana.