Društvo

U Neumu se traži smještaj više: Zbog povoljnijih cijena vlada veliki interes za ovu destinaciju

Očekivanja od ovogodišnje sezone u Neumu su ogromna, jer vlada veliki interes za ovu destinaciju i danima je popunjeno preko 80 posto smještajnih kapaciteta, dok će se od ovog vikenda doslovno tražiti mjesto više za ljetovanje u jedinom gradu u BiH na moru.

U Neumu se traži smještaj više: Zbog povoljnijih cijena vlada veliki interes za ovu destinaciju
FOTO: DJORDJE KOKOŠAR/RINGIER

Načelnik Neuma Dragan Jurković kaže kako se očekuje da će ovogodišnja sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019. godine te da je interes za ljetovanje u jedinom gradu na moru veći nego ikada.

– Pošla dva vikenda su bila jako dobra kao i dani tokom sedmice sa više od 80 posto popunjenih smještajnih kapaciteta, a prema rezervacijama od ovoga vikenda će biti popunjeni svi kapaciteti do kraja sezone – kazao je Jurković.

Pored domaćih gostiju po njegovim riječima najviše dolaze gosti iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Belgije i Austrije, a posebno zanimljivo je prema rezervacijama ove godine iznenađujuće povećanje broja gostiju iz susjedne Hrvatske.

Pročitajte još

Dio jadranske obale u BiH goste iz Hrvatske mami znatno nižim cijenama koje su u Neumu do 25 posto niže nego u Slanom, nekoliko kilometara udaljenom sa druge strane granice.

Cijene smještajnih kapaciteta kao i ugostiteljskih usluga su za 20 do 25 posto povoljnije u Neumu što je bez sumnje uzrokovalo povećan broj gostiju koji se odlučuju ljetovati na obali Jadrana.

Time će se od ovog vikenda mjesto više tražiti i na neumskim plažama čiji deficit dolazi do izražaja u špici sezone kad boravi oko 15 do 18 hiljada gostiju u Neumu.

Načelnik Neuma kaže kako je to dugogodišnji problem koji ne može riješiti sama lokalna zajednica, jer je proširenje plažnog prostora u nadležnosti Federalnog ministara prometa i komunikacija i Kantonalnog ministarstva vodoprivrede i šumarstva HNK, piše Kliks.

– Ono što mi želimo jeste da napravimo jednu studiju i nadam se da ćemo je kroz ovu godinu završiti kako bi skupa sa njima našli model da proširimo plažne kapacitete koji su prema onom broju gostiju koji borave u Neumu nedovoljni. Moramo planski pristupiti tome i krenuti u realizaciju kroz sljedeći period – zaključio je načelnik Neuma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije