Biznis

U oktobru ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će 1. oktobra u turskom parlamentu početi ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, od kojeg se, kaže, očekuje da će doprinijeti većoj trgovinskoj razmeni između dvije zemlje.

U oktobru ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske
FOTO: TANJUG/AP

Ljajić je u Izmiru, gdje je u društvu predsjednika truskog parlamenta i turske ministarke trgovine sinoć otvorio Međunarodni sajam privrede, istakao da će ratifikacijom Sporazuma biti stvoren pravni osnov za povoljniji izvoz srpske robe koja se nalazi na carinskom režimu i režimu kvota.

Na taj način vjerujem da će biti povećan obim trgovinske razmjene koji je prošle godine bio oko milijardu evra, a plan je da dvije godine dostignemo blizu dvije milijarde evra, a sporazum o slobodnoj trgovini to svakako omogućava – istakao je Ljajić.

On je naglasio da je u razgovoru sa turskim kolegama dobio uvjerenje da svi projekti turskih investitora koji su započeti u Srbiji, neće biti prekinuti uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji u Turskoj i čestim oscilacijama turske lire.

– Razgovarali smo i o kamatnim stopama na kredi kojim bi se finansirala izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo i vjerujem da se približavamo povoljnoj varijanti tog kredita – naveo je Ljajić.