Svijet

U PAKISTANU BROJE MRTVE PUTNIKE Zvaničnici se nadaju da je bar neko PREŽIVIO PAD AVIONA

Najmanje 41 osoba poginula je prilikom pada aviona u naseljenom području pakistanskog grada Karači, izjavio je glavni izvršni direktor avio-kompanije “Pakistan internešenel erlajns” Aršad Malik.

U PAKISTANU BROJE MRTVE PUTNIKE Zvaničnici se nadaju da je bar neko PREŽIVIO PAD AVIONA
FOTO: SHAHZAIB AKBER/EPA

Malik je na konferenciji za novinare u Islamabadu rekao da će pakistanska agencija za nezavisne bezbjednosne istrage pokrenuti istragu o nesreći.

U avionu se nalazilo ukupno 99 ljudi, a gradonačelnik Karačija Vasem Ahtar izjavio je ranije danas da vjerovatno nema preživjelih.

Neimenovani pakistanski zvaničnici su saopštili da su pad aviona preživjele dvije osobe i da se za sada ne zna koliko ljudi je povrijeđeno, prenio je AP.

Gradonačelnik Karačija Vasim Aktar prethodno je rekao da su svi putnici i članovi posade poginuli, ali su dva neimenovana zvaničnika civilne avijacije kasnije izjavila da su najmanje dvije osobe preživjele pad aviona.

Oni su govorili pod uslovom da im se ne navodi identitet jer nemaju dozvolu da iznose podatke medijima.

Lokalne TV stanice su izvijestile da su tri osobe koje su sjedile u prvom redu letilice preživjele i pokazale video snimak čovjeka na nosilima koga su identifikovali kao Zafara Masuda, direktora Banke Pandžaba.

Oni su javili i da je najmanje 11 tijela pronađeno u olupini aviona i da je šest osoba povrijeđeno, ali se ne zna da li je riječ o putnicima iz aviona.

Pilot Pakistani Internešenal erlajnsa na letu 8303 obavijestio je kontorlu leta da je imao tehničke poteškoće malo prije pada aviona Erbas A320, koji je letio iz Lahora za Karači.

Na video snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se kako avion leti nisko iznad rezidencijalnog područja dok se plamen pojavljuje kod jednog od motora aviona.

Pakistanska služba za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je avion prevozio 91 putnika i sedam clanova posade, dok su ranije predstavnici aerodroma saopštili da je u avionu bilo 107 putnika i članova posade.

Portparol službe za civilno vazduhoplovstvo Abdul Satar Kokar rekao je da je do odstupanja došlo zbog zabune u “haotičnim posljedicama nesreće”.

Kako javlja CNN, pakistanski premijer Imran Kan kaže da je šokiran i najavio je dodao hitnu istragu.

Šokiran sam i ožalošćen padom PIA. U kontaktu sam sa izvršnim direktorom PIA Aršadom Malikom, koji je otputovao u Karači i koji je sa spasilačkim i timovima za pomoć na terenu, jer je to trenutno prioritet – napisao je na Kan na svom Tviter nalogu.

Na mjestu nesreće nalaze se pripadnici pakistanskog Crvenog polumjeseca, volonteri i pakistanski vojnici koji pomažu u pronalaženju tijela iz olupine aviona.