Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UBIJENA 131 OSOBA Zeničanin osumnjičen da je teroristima prodao kalašnjikove izručen BiH

Hronika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Adis Abaz, državljanin BiH porijeklom iz Zenice koji je prošle godine uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. novembra 2015. godine u klubu “Bataclan” i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je juče Bosni i Hercegovini.

Danas mu je u Sudu BiH, a po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, održano ročište prema prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora, potvrđeno je u Sudu BiH.

Njegov advokat Senad Kreho potvrdio je da je Abaz izručen BiH juče poslije podne, po potjernici za trgovinu narkoticima.

– On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja – kaže Kreho za Avaz.

Abaz je u Drezdenu uhapšen na osnovu potjernice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

Njega je tražila i BiH s obzirom na to da je Interpol, takođe, raspisao potjernicu za njim, na zahtjev suda, ali zbog trgovine narkoticima.

Ovaj Zeničanin, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhapšen u novembru 2108. godine u Sarajevu, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji.

Belgija ga je odlučila ipak izručiti na zahtjev Ministarstva pravde BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO