Društvo

U PITANJU SU PREPORUKE Vlada FBiH pojasnila da se ne uvode nove mjere koje podrazumijevaju VTP potvrdu

Vlada Federacije BiH pojasnila je da neće uvesti nove restriktivne mjere, odnosno obavezno pravilo VTP (vakcinisan, testiran, prebolio) već da je kantonalnim vlada data preporuka da u skladu sa epidemiološkom situacijom uvedu to pravilo.

U PITANJU SU PREPORUKE Vlada FBiH pojasnila da se ne uvode nove mjere koje podrazumijevaju VTP potvrdu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Vlade su naveli da nisu tačne informacije, koje su danas objavili federalni mediji, da od sutra u FBiH uvode novo pravilo koje podrazumijeva VTP potvrdu i da će “svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto”.

Napominju da su u FBiH aktuelne one mjere koje je Vlada usvojila na sjednici 16. decembra. Među tim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom, procjeni rizika, uvedu pravilo “vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a” (VTP) za područje kantona i o tome informišu Krizni štab federalnog Ministarstva.

Kako ističu, nikakve nove mjere od sutra se ne uvode u Federaciji BiH, kao i da prema važećim mjerama uvođenje VPT pravila nije obaveza već preporukama kantonalnim vladama.

Napominju i da se pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, nije obraćala medijima u vezi sa tom temom.

Prihvati notifikacije