Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U PLANU OTPREMNINE Najveći višak zaposlenih ima “Elektrodistribucija” Pale

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA

Od svih elektrodistributivnih preduzeća najveći procenat viška zaposlenih ima u “Elektrodistribuciji” Pale, dok je “Elektro Doboj” preduzeće za primjer i viška zaposlenih – nemaju.

Ovo su podaci same “Elektroprivrede RS”, koja će već od 15. novembra ponuditi zaposlenima stimulativne otpremnine, a procijenjeno je da u četiri od ukupno pet distributivnih preduzeća ima oko 15 odsto viška zaposlenih.

Po podacima koja su objavila sama preduzeća, u svih pet distributivnih preduzeća “Elektroprivrede RS” bilo je oko 4.200 zaposlenih na kraju prošle godine. U višak zaposlenih ne ulazi “Elektro Doboj”, koji ima oko 400 radnika.

Stimulativne otpremnine obezbijeđene su u skladu sa reorganizacijom distributivnih preduzeća, na šta se Republika Srpska obavezala Evropskoj energetskoj zajednici.

– Elektrodistributivna preduzeća će u narednom periodu biti organizovana na pet operatora distributivnog sistema. Javni snabdjevač u Holdingu ERS biće jedinstveno preduzeće, jer elektrodistributivna preduzeća od 1. januara 2021. gube licencu za snabdijevanje – rekao je Velibor Šipovac, direktor Direkcije za snabdijevanje MH “ERS”.

Uspostavljanje novog organizacionog modela, poručuju iz ERS, podrazumijeva optimizaciju broja zaposlenih i kvalifikacione strukture. Od ključnog značaja biće kompetencije svakog zaposlenog.

– Zaposleni su upoznati da je Holding obezbijedio novac za stimulativne otpremnine i da je Program zbrinjavanja viška radnika zasnovan na principima maksimalne socijalne osetljivosti i pravičnosti – rečeno je na sastanku rukovodstva Holdinga ERS i predstavnika “Elektrodistribucije” Pale.

U ovom preduzeću je na kraju prošle godine bilo zaposleno 924 radnika.

Istovremeno, na sastanku u “ElektroDoboju” zaključeno je da ovo distributivno preduzeće organizovano i posluje u skladu s dobrom evropskom praksom, ali da će biti uloženi dodatni napori kako bi se povećala produktivnost i efikasnost u poslovanju. Konstatovano je da je neophodno uspostaviti sistem nagrađivanja zaposlenih radnika, nosilaca radnih procesa, i više pažnje posvetiti ocjeni pojedinačnog angažmana svakog zaposlenog.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO