Politika

“U pravosuđu nezavisan, u politici opredijeljen” Tegeltija odgovorio na prozivke da je Dodikov politički igrač

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija od danas i zvanično je savjetnik lidera SNSD i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“U pravosuđu nezavisan, u politici opredijeljen” Tegeltija odgovorio na prozivke da je Dodikov politički igrač
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tegeltija ovaj potez smatra profesionalnom i patriotskom obavezom, te za Srpskainfo ističe da se priča o njegovom pravosudnom i sada političkom angažmanu treba razdvojiti.

– Kada sam odlučio da se opredijelim politički, opredijelio sam se javno. Ne vidim razlog zašto to sada objašnjavati bilo kome. Dok sam radio u pravosudnom sistemu, ja sam se držao principa nezavisnog pravosuđa, sada kada sam odlučio da se bavim pitanjima koja podrazumijevaju političko opredjeljenje ja sam transparentno objelodanio svoj stav, tako da nema potrebe da bilo kome sada nešto dodatno objašnjavam – rekao je Tegeltija.

Opozicija iz Republike Srpske iznijela je zamjerke na račun Tegeltijinog novog angažmana u funkciji savjetnika Milorada Dodika, navodeći da je Tegeltija ovim „samo potvrdio da je Dodikov politički igrač, što je bio i dok je radio u pravosuđu“.

– Mogu da pričaju šta hoće, jedina je istina ono što sam rekao, a to je da dajem svoj doprinos kao savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. Sve te spekulacije i ti pokušaji diskreditovanja me uopšte ne interesuju, neka pričaju šta hoće, moje pravo je da kažem da sam dao ostavku – istakao je Tegeltija.

On je javno objavio da će mu biti čast da sve svoje znanje i iskustvo, u svojstvu savjetnika, stavi na rapolaganje srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a time i Republici Srpskoj.

Pročitajte još

Tegeltija navodi da je svoj posao u pravosuđu radio etički i po zakonu, te da ga Dodik nije ničim zadužio. To je potvrdio i Milorad Dodik.

– Tegeltija će se baviti pitanjima vezanim za pravosuđe BiH. Vjerujem da je iz spekulativnih razloga izbačen iz VSTS. Kao moj savjenik imaće mogućnost da se na neki način, bar informativno, uključi i mene obavještava o tim temama – rekao je on.

Dodik je još jednom ponovio svoj stav o VSTS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– VSTS je ostao bez pozicija za Srbe. Priprema se neka nakaradna postavka u pravosuđu. U Sarajevu sam čuo da se priča da se sprema udar na glavnog tužioca, da dovedu Bošnjaka, a onda će Branka Petrića, koji je oslobodio Omicu, nagraditi pozicijom predsjednika Suda BiH – rekao je Dodik.

Ostavka

Nakon snažnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice, zbog niza korupcijskih afera sa kojima se dovodio u vezu, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, podnio je ostavku na tu poziciju krajem prošle godine, a prošle sedmice je u potpunosti napustio pravosuđe.

Za člana VSTS, a potom i za njegovog predsjednika Tegeltija je imenovan 2014. godine, sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.

Od 2018. godine tekao je njegov drugi četvorogodišnji mandat na čelu VSTS. 

Od početka njegovog mandata u VSTS Tegeltiju prate optužbe da je pod političkim uticajem, što je on sve vrijeme negirao.

Prihvati notifikacije