Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Prijedoru održan treći Sajam zanimanja: Budućnost je u zanatima

Regioni
Autor:

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Sajam zanimanja u Prijedoru

Sva zanimanja prijeko su potrebna privredi i ona su put do pronalaska zaposlenja, poručeno je danas sa trećeg Sajma zanimanja koji je održan u Prijedoru.

Srednjoškolci iz svih dijelova Srpske, na kreativan način su predstavili svoja zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola. Procjena je da ih je ukupno učestvovalo oko 10.000.

Među njima bili su i učenici Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ iz Kozarske Dubice. Učenik, smjera automehaničar iz ove Dubičke Mašinske škole Dejan Stoli, za ovaj sajam osmislio je i sproveo u dijelo “go cart” projekat. Tačnije, napravio je formulu.

– Formula ima motor od 49 kubika koji je inače od motora, ima četiri brzine i komande od auta, volan, točkove i ide do 40 kilometara na sat. Pravili smo je oko tri mjeseca. Prvo sam uradio nacrt, nabavio materijal i napravio formulu – priča ponosno Stolić.

Dodaje da su svi drugari iz razreda vozili formulu i da niko nije imao primjedbu. Vjeruje da će kombinacija zanimanja autoelektričar sa njegovom inovativnošću i željom za radom, biti put do sigurnog zaposlenja.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dejan Stolić

Da će naći posao nakon srednje škole nada se i Kristina iz Banjaluke koja je trenutno učenica devetog razreda.

-Ima mnogo zanimanja, sve su mi ovdje objasnili, ali zainteresovao me je informatički smjer u Gimnaziji. Mislim da ću to upisati – kaže ona.

Svoje smjerove, to tri četvorogodišnja i dva trogodišnja predstavila je i Građevinska škola iz Banjaluke.

– Pored smjera zidar, koji imamo već nekoliko godina, od ove godine planiramo da školujemo učenike i za smjer kamenorezac. Oko 25 zidara smo do sada izškolovali, imali su stipendije i praksu na gradilištima i svi su pronašli posao. Mislim da je većina njih, zbog boljih plata otišla da radi u inostranstvo – kaže profesorica stručne nastave Dražena Bubonjić.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Upravo zato iz Zanatsko-preduzetničke komore RS poručuju da privatnici moraju povećati plate radnika kako bi ih zadržali.

– Djeci nudimo da rade za 400 KM. Privatnici moraju dati veće plate ili će ostati bez radne snage, sada već zanatlija nema. Ova danas garancija, ima šansu da za 5 godina bude cijenjena na domaćem i svjetskom tržištu, ali moraju da cijene svoj rad. Ja im predlažem da ne rade za dnevnicu ispod 100 evra pa neka društvo razmisli kako će to da nadoknadi, jer djeca nam odoše – ističe Jovica Bratić, direktor Zanatske komore. Dodaje da je potrebno i modernizovati proizvodnju.

– Ne možemo djecu učiti na primitivnim alatkama, tehnika je otišla daleko. Zanatlije su inteligentna bića, pogledajte šta proizvode stolari ili keramičari. Pitanje je da li je privreda spremna za obrazovanje zantlija, treba modernizovati opremu i pratiti evropske standarde – kaže Bratić.

Navodi da godinama predlažu radikalnu reformu obrazovanja.

– Djecu je potrebno usmjeravati od petog razreda, a ne od devetog. To treba da rade timovi za profesionalnu orjentaciju. Roditelje ne treba u to miješati, nego da se djeca opredjeljuju prema sklonostima i afinitetima, koji se primjećuju još u obdaništu. Malim maturama, dobićemo mali pomak, ali nije dovoljan da realno usmjeri djecu – smatra on.

Dodaje da je nekada ponos bilo biti zanatlija, te da danas zanatlije odoše iz Srpske i vraćaju se kao penzioneri kada im treba tuđa njega.

I iz Unije poslodavaca kao i Privredne komore Srpske poručuju da privreda vapi za zanatlijama te da oni nedostaju na tržištu rada.

Gradonačelnik grada Prijedora, Milenko Đaković, izjavio je da su zato česte prekvalifikacije u ona zanimanja koja se traže.

-Želja nam je da se djeca školuju u skladu sa potrebama, a ne da stalno biraju zanimanja sa kojima teško nalaze posao kao što su sanitarni inženjeri, razne društvene djelatnosti, pravnici, ekonomsti. Privreda vapi za svim proizvodnim zanimanjima, iz domena mašinstva, elektrotehnike, šivanja, krojenja – rekao je on.

Uskoro aplikacija „vodič kroz zanimanja“

Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i Omladinski komunikativni centar pozvali su danas sve srednjoškolce da se prijave za izradu android aplikacije koja će da sadrži zanimanja svih srednjih škola sa područja Srpske.

Tako će svi učenici na jednom mjestu moći da pronađu podatke o srednjoškolskim smjerovima. Konkurs za izradu aplikacije otvoren je od danas do 4. maja, a pobjednici će biti nagrađeni tabletima.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO