Kultura

U Rusiji predstavljen „Narodni bukvar“ Vladimira Đukanovića

„Narodni bukvar“ autora, etnologa Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika u Muzeju Republike Srpske, predstavljen je na video-predavanju u Srpskom pregovaračkom klubu Centralne gradske narodne biblioteke V. V. Majakovski u Sankt Peterburgu.

U Rusiji predstavljen „Narodni bukvar“ Vladimira Đukanovića
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Predavanje je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Sankt Peterburgu organizovano zahvaljujući Predstavništvima Republike Srpske u Rusiji, u saradnji sa Oparnica Marijanom, stručnim saradnikom za regionalnu saradnju u Predstavništvu Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, i Allom Blinovom, savjetnicom šefa predstavništva Republike Srpske u Rusiji.   

 Predavanje je održano na srpskom jeziku, a nakon predavanja uslijedila je sekcija za pitanja publike i razgovor sa autorom.

– Ponosan sam što je „Narodni bukvar“ prešao granice Republike Srpske i što smo dobili priliku u jednoj od najvećih svjetskih metropola i cetara kulture, predstaviti dragocjene elemente naše tradicije. Kako u muzejima i školama Republike Srpske, tako i na svjetskom nivou, „Narodni bukvar“ se iskazao kao svojevrstan vodič kroz srpsku tradiciju i običaje – izjavio je Vladimir Đukanović.

– U posljednje vrijeme se trudimo da kulturno nasljeđe Republike Srpske predstavimo širom svijeta, a današnje predavanje je bilo prvi i uspješan korak. Na ovaj način, mi realizujemo ne samo prosvetiteljsku misiju institucije Muzeja RS, nego i predstavljamo našu istoriju i identitet, kulturnu raznolikost te razvijamo uzajamno poštovanje i dijalog između različitih kultura – dodao je.

Gledaoci ovog predavanja pokazali su veliko interesovanje, kako za „Narodni bukvar“ i njegov sadržaj, za predmete koji su u Bukvaru predstavljeni, tako i za kulturno nasljeđe RS. Iz publike su autoru bila upućena pitanja o projektima nominacije različitih predmeta i tradicija na UNESKO-voj reprezentativnoj Listi kulturnog nasljeđa, o pojmovima iz tradicionalnog života naroda Republike Srpske, o životu i tradiciji Srba, a takođe i o ostalim kljigama koje su nastale kao proizvod dugogodišnjeg rada i istraživanja autora kao etnologa u Muzeju RS.

– Naša kultura je veoma zanimljiva. Sloveni su živjeli na području između Karpata i Urala, u pretežno brdovitim, šumskim predjelima. Doseljavajući se na Balkansko poluostrvo koje je slično kao naša prapostojbina, donijeli su znanja i tradiciju kulture drveta. Sva srednjevjekovna arhitektura ovih prostora, osim velikih gradova, utvrđenja i velikih manastira, bila je u potpunosti drvena. Mi smo narod koji još od 12. vijeka, kada je stvorena prva srpska država, gradi svoju kutlturu i tradiciju – rekao je Vladimir Đukanović.

– Do danas su sačuvane, između ostalih zdanja, i crkve brvnare koje su prevljene od drveta u 16. i 17. vijeku. One su još jedno svjedočanstvo bogate baštine koju moramo zaštititi i sačuvati. „Narodni bukvar“ je nastao sa takvim ciljem, da se javnosti, a posebno djeci, tradicija predstavi, jer je to način da se očuvaju naša narodna predanja, legende i bogatstvo običaja – objasnio je.