Hronika

U Sloveniji više od 50 istraga: Objavljeni detalji i imena osumnjičenih u velikoj akciji SIPA, među njima i Milan Mandarić

Na području Slovenije Nacionalna istražna kancelarija provodi više od 50 istraga zbog sumnje u zloupotrebu položaja i pranje novca.

Policajci Slovenije
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Istrage se, prema saznanjima slovenskog N1, odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa navodno za izvođenje građevinskih radova.

Među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, a firma V3, koju vodi Miroslav Vidaković, koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike, takođe pod istragom.

Kako je prvi objavio portal Necenzirano, a to su i nezvanične informacije slovenskog N1, među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, koji je vodio nekoliko projekata nekretnina u Sloveniji.

Kako javlja N1 Slovenija, pod istragom je i Mihael Strmljan, jedan od najbogatijih Slovenaca i vlasnik Aktiva grupe koja se bavi čišćenjem i osiguranjem. Kompanija Aktiva Čiščenje je samo od 2017. od javnih potrošača dobila ukupno više od 33 miliona eura.

Pročitajte još

Ukupna protivpravna imovinska korist, koja je pribavljena izvršenjem navedenih krivičnih djela, iznosi više od pet miliona evra. Iz Uprave policije saopštavaju da je za krivično djelo zloupotreba položaja zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, pranje novca do osam godina, a krivično djelo udruživanje od tri mjeseca do osam godina zatvora.

Navodi se da je fiktivna firma u Bosni i Hercegovini izdavala fiktivne fakture firmama u Sloveniji, gdje je, prema saznanjima N1, planirana operacija pranja novca, a taj novac je potom u gotovini vraćen Sloveniji. Prema saznanjima, on bi se trebao podizati karticama banke iz BiH na bankomatima u Sloveniji. U Sloveniji je privedena jedna osoba.

Obavljeno je 58 pretresa kuća zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca. Prema saznanjima, istražuje se nekoliko slovenačkih građevinskih firmi kojima su firme iz BiH navodno ispostavljale fiktivne račune za fiktivne građevinske radove. Nakon plaćanja ovih fiktivnih računa, ovaj novac je trebalo da bude vraćen u Sloveniju u gotovini, takođe uz pomoć podizanja sa slovenačkih bankomata.

Iz Uprave policije saopšteno je da su krivična djela koja istražuju nanijela štetu nekoliko kompanija širom Slovenije. Za krivična djela osumnjičeno je 36 osoba, dok se trenutno istražne radnje odnose na 42 fizička lica i 36 pravnih lica. Privedeno je jedno fizičko lice.

Kako je saopšteno iz SIPA u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija, prenosi Kapital.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom BiH.

Pretresi se obavljaju po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije