Gradovi

U Srebrenici obilježen Dan rudara, najbolji nagrađeni novčanim iznosima

– Dan rudara i rudarska slava Sveta Varvara danas je obilježena u oba srebrenička rudnika, koji zapošljavaju ukupno 530 radnika.

U Srebrenici obilježen Dan rudara, najbolji nagrađeni novčanim iznosima
FOTO: SRNA

Predstavnici kompanije “Gross”, koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Sasama kod Srebrenice, obilježili su tradicionalno krsnu slavu prisustvom na svetoj liturgiji i lomljenjem slavskog kolača u srednjovjekovnom manastiru Svete Trojice koji je u blizini ovog rudnika.

Nakon slavskog obreda, u preduzeću je predsjednik Upravnog odbora Rudnika Jelena Petrić uručila nagrade za 11 najboljih rudara i radnika organizacionih jedinica koje su njihove radne kolege tajnim glasanjem izabrale i predložile za priznanja.

Najbolji rudari i jamski radnici iz svake smjene nagrađeni su sa po 700 KM, a najbolji radnici ostalih organizacionih cjelina ovog kolektiva sa po 500 KM.

Petrićeva je rekla da ova kompanija trenutno zapošljava 496 radnika, da je i ove godine uspješno poslovala, te da će, zahvaljujući zalaganju svih radnika, ostvariti planirani obim proizvodnje i da će, vjerovatno, biti premašen plan eksploatacije od 330.000 tona rovne rude jer su za 11 mjeseci iskopane 327.143 tone rovne rude.

Zbog slabijeg interesovanja i izbjegavanja rada u rudniku u posljednje dvije godine, broj zaposlenih je smanjen sa 530 na 496 radnika, ali se, zahvaljujući modernizaciji proizvodnje, smanjenje broja zaposlenih ne odražava na izvršenje planova eksploatacije.

Ove godine otvoren je i novi kop “Iva”, gdje do sada nije vršena eksploatacija.

Plate, isplata doprinosa i drugih zakonskih obaveza uredno se izmiruju u ovoj kompaniji – naglasila je Petrićeva, a rudari su to potvrdili novinarima.

Nagrađeni rudar Branko Đurić kaže da od 2011. godine radi u Rudniku Sase i da su višestruko poboljšani i osavremenjeni uslovi i način eksploatacije rude u proteklih sedam godina.

On ističe da mu je ova nagrada finansijski značajna, ali i kao posebno priznanje od radnih kolega koji su ga izabrali jer znači da cijene njega i njegov rad.

Đurić kaže da su plate u ovom preduzeću redovne, kao i uplata doprinosa i da su plate rudara znatno bolje u odnosu na zarade zaposlenih u drugim proizvodnim firmama na području Srebrenice i Bratunca.

Iz Rudnika Sase čestitku rudarima u Republici Srpskoj uputio je i krsnu slavu Svetu Varavaru čestitao predsjednik Sindikata metalaca i rudara Obrad Belenzada.

On je poželio rudarima da bude posla, da se poboljšavaju uslovi rada i plate rudarima i poručio da bi dobro bilo da se rudarima omogući penzionisanje sa 40 godina radnog staža jer, kako je istakao, nije humano sa 65 godina raditi u jami.

Zaposleni u Rudniku boksita “Srebrenica” proslavili su Svetu Varvaru organizovanjem zajedničkog ručka i druženja za sve radnike ovog kolektiva.

Prihvati notifikacije