Društvo

U Srpskoj pod minama 57.000 hektara šuma, potrebna mašina za deminiranje

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i “Šume Republike Srpske” da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

U Srpskoj pod minama 57.000 hektara šuma, potrebna mašina za deminiranje
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović izjavio je da je opravdana nabavka mašine i opreme za deminiranje, ukupne procjenjene vrijednosti oko 452.000 KM, navodeći da se oko 57.500 hektara šuma i šumskog zemljišta u Srpskoj vode kao površine pod minama, što je veliki problem za održivo gazdovanje i upravljanje šumama.

Minirane površine identifikovane su na 19 od 26 šumskoprivrednih područja Srpske. Najveće površine pod minama vode se u šumskim gazdinstvima: `Zelengora` u Kalinoviku /8.555 hektara/, `Vučevica` u Čajniču /8.045 hektara/, `Sjemeć` u Rogatici /7.137 hektara/, `Visočnik` u Han Pijesku /5.271 hektar/, te `Treskavica` u Trnovu /4.171 hektar/ – precizirao je Macanović.

On je napomenuo da se u pojedinim šumskim gazdinstvima pod minama nalaze male površine čijim deminiranjem bi bio moguć pristup cijelim slivovima i kompleksima šuma i uključivanje u redovno gazdovanje, kao i pristup velikoj količini sječive drvne mase koja nedostaje domaćim drvoprerađivačima.

– Očuvanje stabilnosti i unapređenje šumskih ekosistema, zaštita biološke raznolikosti i strogo poštivanje principa održivog gazdovanja i upravljanja šumama i šumskim zemljištem, zahtijeva od svih zainteresovanih strana u Srpskoj sprovođenje aktivnosti na uklanjanju mina i minsko-eksplozivnih sredstava – naveo je Macanović.

U informaciji Ministarstva o površinama šuma i šumskog zemljišta pod minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata navodi se da je uključivanje miniranih područja u redovno gazdovanje jedan od strateških ciljeva definisan Strategijom razvoja šumarstva Republike Srpske.