Društvo

U Srpskoj pojačano prisustvo policije u blizini škola: Cilj je spriječiti incidente koji bi mogli ugroziti sigurnost djece

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavilo je sa pojačanim prisustvom policijskih službenika u blizini osnovnih i srednjih škola u Srpskoj s ciljem preventivnog djelovanja, odnosno sprečavanja eventualnih incidenata koji bi mogli ugroziti bezbjednost djece u školama, potvrđeno je Srni u MUP Srpske.

U Srpskoj pojačano prisustvo policije u blizini škola: Cilj je spriječiti incidente koji bi mogli ugroziti sigurnost djece
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prilikom obilaska škola, policijski službenici ostvaruju kontakt sa odgovornim licima, odnosno prosvjetnim radnicima, rukovodstvom škole, te nastavnim i nenastavnim osobljem, a u cilju saradnje i razmjene informacija – navode u MUP.

Iz MUP podsjećaju da je pojačano prisustvo policijskih službenika naređeno nakon tragičnog događaja koji se desio 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kao i da je, na osnovu zaključaka vanrednog kolegija koji je resorni ministar Siniša Karan održao 5. maja, formirana radna grupa koja radi na izradi plana za preduzimanje i praćenje mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije.

Pročitajte još

Takođe, policija Srpske aktivnosti je usmjerila i na društvene mreže, te će u slučaju da se pojave objave uznemirujućeg sadržaja pravovremeno preduzeti potrebne i zakonske mjere i radnje s ciljem sprečavanja neželjenih posljedica.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je u kontaktu sa svim nadležnim institucijama u Republici Srpskoj koje se bave pitanjima djece, obrazovanjem i odrastanjem da bi se događaji poput onog u Beogradu izbjegli u budućnosti, a sve u cilju još ozbiljnijeg multidisciplinarnog pristupa za uspostavljanje dugoročnih sistemskih rješenja za zaštitu djece –  istakli su u MUP.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske u narednom periodu dodatno će pojačati i aktivnosti koje već godinama u kontinuitetu preduzimaju posredstvom raznih projekta, kao što su “Školski policajac”, “Zaštita djece od opasnosti na internetu”, “Sprečavanje vršnjačkog nasilja” i ostale.

Iz MUP Srpske još jednom pozivaju građane da pozivom na broj telefona 122 ili policijskoj stanici prijave bilo kakvo saznanje o eventualnim mogućim situacijama koje bi mogle postati bezbjednosne prijetnje, da bi se na iste pravovremeno reagovalo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije