Politika

"U startu zakinuti za hiljade glasova" Probosanske stranke donijele odluku da bojkotuju ponovljene izbore u Srebrenici

Probosanski blok u Srebrenici bojkotovaće ponovljene izbore u ovom gradu, koji bi se trebali održati 21. februara, zbog činjenice da je CIK donio po Bošnjake nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo s redovnih biračkih mjesta.

"U startu zakinuti za hiljade glasova" Probosanske stranke donijele odluku da bojkotuju ponovljene izbore u Srebrenici
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovo je za Klix potvrdio predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović.

– Još analiziramo sve ono što je pred nama i sve prednosti i mane takve odluke. Međutim, odlučili smo da bojkotujemo izbore. Konsultovali smo se sa svim probosanskim strankama u BiH. Zaključak je da su probosanske stranke u startu zakinute za hiljadu glasova ukoliko uđemo u ponovljeni izborni proces – kazao je Ahemtović.

Naveo je da je nepravedna odluka da se rezultati izbora u Srebrenici ponište samo na redovnim biračkim mjestima.

– Imali smo puno dokaza da se ponište i glasovi putem pošte, jer imamo potvrde poštanskih operatera da je izborni materijal kasnio 25-26 dana. Imamo i neke slučajeve u prekookeanskim zemljama, gdje su državljani BiH dobili izborni materijal nakon izbora – dodaje Ahmetović.

On je potcrtao da je jedino rješenje za Srebrenicu da se raspišu kompletni novi izbori i da je to ono na čemu probosanske stranke u ovom gradu insistiraju.

– To bi bilo jedino pravedno. Mi ćemo uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH i ona bi mogla oboriti kompletan izborni proces u Srebrenici. Izabrali smo i advokata, to je Nedim Ademović. Imate situaciju u Bratuncu, Foči, Višegradu, Vlasenici, gdje su Bošnjaci izašli na izbore, ali ih nema u rukovodstvu ni Skupštine ni zamjenika načelnika, što je bila praksa i zakonska obaveza u prethodnom periodu – navodi.

Naglasio je da neće dopustiti da Bošnjake u Srebrenici dočeka isti scenario.

– U naredne četiri godine neće biti nikoga nigdje, bez obzira na to što imate svoje odbornike u Skupštini Opštine Srebrenica. To je posljednja faza, da se Bošnjaci izbrišu iz političkog života u Republici Srpskoj. Mi to nećemo dozvoliti po cijenu toga da imamo paralelne institucije ovdje. Institucije koje bi se brinule o Bošnjacima – zaključuje Ahmetović.