Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U SUDU SE PREDOMISLILI Epilog spora oko osnivanja TURISTIČKE ORGANIZACIJE

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Turistička organizacija „Pale“ od juče postoji. To je ukratko epilog sage u kojoj se pred sudom spore TO “Jahorina” Grad Istočno Sarajevo i  TO “Pale”.

Viši privredni sud u Banjaluci odbacio je žalbu grada Istočno Sarajevo i Turističke organizacije “Jahorina“ na odluku Okružnog suda Istočno Sarajevo, čime su se stvari vratile na početak.

Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu grada Istočno Sarajevo i Turističke organizacije “Jahorina” Grad Istočno Sarajevo, na odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, koji je kao prvostepeni organ ranije donio odluku o formiranju Turističke organizacije opštine Pale.

Naime, u Rješenju Višeg privrednog suda u Banjaluci navodi se da se žalbe navedenih ustanova odbijaju kao neosnovane, i to samo 4 mjeseca nakon što je isti sud poništio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu za osnivanjem opštinske turističke organizacije Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je ova odluka Višeg privrednog suda konačna i pravosnažna, te da od danas paljanska turistička organizacija može nesmetano da radi.

– To je na ponos svih nas, mene kao načelnika Opštinske uprave i svih građana Pala. Postavlja se pitanje ko je, zašto i zbog čega bio protiv osnivanja TO “Pale” – kaže Jugović.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Vršilac dužnosti TO “Pale” Dragan Jakić ističe da oni tokom trajanja sudskog procesa nisu izlazili iz pravnih okvira i da su sve vrijeme poštovali odluke suda.

– Nismo osporavali nijednu činjenicu koju su oni donijeli, sve vrijeme smo pozivali TO Istočno Sarajevo na saradnju i sad ih ovim putem pozivamo da zajednički radimo na promociji opštine Pale, grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske – ističe Jakić.

Dodaje da je činjenica da se u svijetu poznaju modeli gdje gradovi i regioni, pa čak i države, zajednički učestvuju u kreiranju turističkog proizvoda i u promociji, te da on ne vidi razlog zašto tako ne bi moglo i kod nas.

Direktor TO „Jahorina“, Igor Tošić, smatra apsurdnom činjenicu da Viši Privredni sud u Banjaluci nakon samo 4 mjeseca pobije ono što je izrekao Rješenjem u prvom postupku.

– Smatram ovo demonstracijom „silovanja pravosuđa“, jer, čitajući obrazloženje, sve navodi na to – ocjenjuje Tošić.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Navodi da ovo nije konačno rješenje, te da se sprema revizija kompletnog predmeta, što će, kako navodi, povući i neke nove odgovornosti.

– U prilog mojoj tvrdnji ide i novi najavljeni Prijedlog o Gradu Istočno Sarajevo, koji je upućen u proceduru u Narodnu skupštinu, a u kojem je posebno obrađena nadležnost Grada, gdje je, između svih dosadašnjih nadležnosti, svakako potvrđeno i mjesto turizma, odnosno da je turizam u isključivoj nadležnosti Grada Istočno Sarajevo – kaže Tošić.

Ustavni sud donosi konačnu odluku

Tošić dodaje i da se očekuje mišljenje Ustavnog suda, koji će donijeti konačnu odluku, te da planiraju istrajati u svojoj borbi.

– Mislim da je pres konferencija načelnika opštine Pale, Boška Jugovića, besmislena, jer bi se konferencije trebale sazivati samo kada postoji konkretan razlog i projekat od kojeg će građani Pala imati korist, a ne kao u ovom slučaju – samo par pojedinaca – smatra Tošić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO