Politika

U susret Saboru SNSD: Od Deklaracije i referenduma ostale USPOMENE

Ukoliko do kraja 2017. ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu s Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma (Ustav BiH), Narodna skupština treba u toku 2018. da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske.

U susret Saboru SNSD: Od Deklaracije i referenduma ostale USPOMENE
FOTO: SRNA

Ovo se navodilo u Deklaraciji koja je u aprilu 2015. jednoglasno donijeta na Petom Saboru SNSD, koji je održan u Istočnom Sarajevu.

Za nekoliko dana u Doboju planirano je održavanje Sedmog Sabora SNSD, a od najavljivanog referenduma o samostalnosti Republike Srpske, koji je trebalo da se održi prije pet godina, nisu ostali “ni dugmići”.

Prijetili pa se ućutali

Inače, u famoznoj deklaraciji iz 2015. pod nazivom “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”, koja je u to vrijeme izazvala ogromnu buru u javnosti, takođe se navodio ultimativan zahtjev za povratak nadležnosti Republici Srpskoj do 2017. godine, koje su joj oduzimali visoki predstavnici i prebacivali na nivo BiH. Ako do toga ne dođe, kako je zaprijećeno, građani Srpske će se 2018. na obaveznom referendumu izjasniti o njenoj nezavisnosti.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Na osnovu rezultata referenduma organi vlasti Republike Srpske predložiće Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje – navodilo se u tekstu deklaracije.

Bez obzira na to što doslovno nijedna od oduzetih nadležnosti nije vraćena Srpskoj, već na sljedećem, Šestom Saboru SNSD, održanom u junu 2019. u Laktašima, primjetna je bila mnogo blaža retorika, a o referendumu i samostalnosti Srpske nije bilo ni riječi. Umjesto toga, lider te stranke, Milorad Dodik, nakon što je tada ponovo izabran za partijskog šefa, poručio je da je politika SNSD zasnovana na “stabilizaciji, jačanju i razvoju Republike Srpske”, a da je glavni cilj očuvanje mira.

Pročitajte još

– BiH se mora vratiti izvornom Dejtonu, a ne da se ovdje mrcvarimo. Ostajemo privrženi konstituisanju organa na nivou BiH, saradnji s koalicionim partnerima, stabilnosti, miru, regionalnoj saradnji, te našim politikama i ne prihvatamo ucjene, pritiske i bilo kakve štetne odluke – govorio je tada Dodik.

Uoči Sedmog Sabora SNSD, koji bi za nekoliko dana trebalo da se održi u Doboju, uprkos nikad oštrijoj retorici i sukobu lidera SNSD sa Zapadom, neku novu deklaraciju, koja bi po stavovima makar približno ličila onoj iz 2015, niko i ne pominje.

Nezavisnost ni u tragovima

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo kaže da se, prema dosadašnjim najavama predstojećeg Sabora SNSD, može zaključiti da će, ukoliko bude donijeta, neka nova deklaracija te stranke biti mnogo pomirljivija u odnosu na načela koja su zastupali prije sedam, osam ili 10 godina.

– Vjerujem da se nigdje neće pominjati ni referendum ni nezavisnost Republike Srpske i da ćemo vidjeti jednu mnogo pomirljiviju i blažu deklaraciju u odnosu na onu iz 2015. Međutim, kod nas je problem to što se akti koji se donose ne poštuju. Kad pitate članove SNSD za šta se ta partija zalaže, dobićete veliki raskorak u odgovorima, jer to ni oni zapravo ne znaju – tvrdi Antić.

Dodaje da treba razdvojiti dnevnopolitičku retoriku i nastup najviših funkcionera SNSD od onog za šta se oni zalažu na papiru i u svojim programskim aktima.

– Oni, recimo, mogu da usvoje jednu mnogo pomirljiviju strategiju ili deklaraciju, a da njihove aktivnosti i retorika ostanu na današnjem nivou. Poruke koje Dodik i SNSD šalju svojim biračima su jedne vrste, poruke koje šalju regionu su drugo, a poruke koje šalju Evropi i svijetu su nešto potpuno treće. Više ne možete ni da uhvatite za šta se zalažu i šta zastupaju – ocjenjuje Antić.

Tri decenije na čelu

Za razliku od nepoznanica koje postoje u vezi neke nove deklaracije koja (ne)će biti usvojena na predstojećem Saboru SNSD, ono što je sasvim sigurno jeste to da će Milorad Dodik ponovo biti izabran za stranačkog predsjednika, čime će njegov mandat na čelu te partije iznositi više od 27 godina.

Najavljujući ranije Sabor SNSD, Dodik je poručio da je na ovogodišnjim unutarstranačkim izborima cilj SNSD da se partija modernizuje, statutarno uredi, te da se, kako je naveo, omogući veće kretanje kadrova kroz stranku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije