Gradovi

U Tesliću se očekuje završetak legalizacije izbjegličkih parcela do prvog kvartala 2022.

U Tesliću se tokom prvog kvartala naredne godine očekuje završetak aktivnosti na legalizaciji i konačnom rješavanju imovinskopravnih odnosa nad 860 placeva dodijeljenih izbjeglim i raseljenim licima, saopšteno je iz teslićke Opštinske uprave.

U Tesliću se očekuje završetak legalizacije izbjegličkih parcela do prvog kvartala 2022.
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Teslić

Placevi su izbjeglim i raseljenim licima dodijeljeni 2000. godine na 10 lokaliteta u ovoj opštini, a do sada je za legalizaciju primljeno oko 200 zahtjeva.

Iz Opštinske uprave podsjećaju da su u decembru 2012. godine kod Savjeta ministara pokrenuli postupak izuzeća od propisa koje je 2004. donio visoki predstavnik u BiH, a s ciljem rješavanja uknjižbe u javne evidencije zemljišta koje je dodijeljeno izbjeglim i raseljenim licima.

Pročitajte još

Iz Opštinske uprave Teslića navode da je od toga zavisila mogućnost i definitivnog rješavanja ovog pitanja, kao i od drugih procedura poput prenosa vlasništva zemljišta sa Vlade Republike Srpske na lokalnu zajednicu i druge.

– S obzirom na to da gradnja objekata na placevima u određenom broju slučajeva nije bila u skladu sa važećim regulacionim planovima, proces legalizacije ovih placeva podrazumijeva izradu nove prostorno-planske dokumentacije, koja bi uzela u obzir faktičko stanje na terenu, novi premjer placeva pojedinačno, što je obimna procedura čiji se završetak očekuje početkom sljedeće godine – navodi se u saopštenju.

U međuvremenu otkup parcela bio je moguć na onim lokalitetima gdje nije bilo izmjene pri gradnji stambenih objekata u odnosu na građevinske parcele.

Prihvati notifikacije