Biznis

U toku izgradnja mosta na Savi dužine 1.310 metara: Prva dionica auto-puta Beograd-Sarajevo gotova do kraja sljedeće godine

Prva dionica auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, trebalo bi da bude završena do kraja sljedeće godine, a u okviru izgradnje tog autoputa gradi se i novi most na Savi u Sremskoj Rači, ukupne dužine 1.310 metara.

U toku izgradnja mosta na Savi dužine 1.310 metara: Prva dionica auto-puta Beograd-Sarajevo gotova do kraja sljedeće godine
FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Auto-put Beograd-Sarajevo prvi je auto-put koji će direktno povezati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, i spada u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u okviru programa “Srbija 2025”, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podsjeća se da je Srbija prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara i dodaje da je vrijednost investicije 220 miliona evra.

U okviru izgradnje ovog autoputa u toku je i izgradnja novog mosta na Savi u Sremskoj Rači, ukupne dužine 1.310 metara.

– Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da radove na dionici Kuzmin – Sremska Rača, u okviru izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, izvodi turska firma Tašijapi koja je nedavno dala obećanje da će radove završiti do kraja 2022. godine.